Νάνσι Πελόζι: Δημοκρατικός “αέρας” στη Βουλή Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εξελέγη η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Νάνσι Πελόζι, καθώς το σώμα πέρασε στον έλεγχο των Δημοκρατικών με τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας.

Η κ. Πελόζι κατείχε το ίδιο αξίωμα μεταξύ του 2007 και του 2011, όταν και πάλι οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν τη Βουλή.

Η Βουλή έχει τον πρώτο λόγο σε νομοσχέδια σχετικά με τα δημοσιονομικά, ενώ από το σώμα ξεκινά και οποιαδήποτε απόπειρα μομφής κατά του προέδρου της χώρας, η οποία όμως κρίνεται τελικώς στη Γερουσία (άνω σώμα του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί) με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η Πελόζι αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής εν μέσω shutdown μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, στο οποίο έχει οδηγήσει η απαίτηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Κογκρέσο να ψηφίσει γενναία χρηματοδότηση του “τείχους” στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να αποθαρρύνεται η παράτυπη μετανάστευση.

Η Δημοκρατική βουλευτής εξελέγη πρόεδρος με τις ψήφους 220 Δημοκρατικών βουλευτών, καθώς στην πλειοψηφία τους οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν τον ηγέτη τους στη Βουλή Κέβιν ΜακΚάρθι.
SHARE