MONEY TALKS

Πορεία μεσοπρόθεσμα ανοδική, είναι η “πλειοψηφούσα” εκτίμηση των αναλυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, εκεί που μέχρις στιγμής δεν έχει υπάρξει υπεραπόδοση, ανάλογη των λοιπών “μεγάλων” του ταμπλώ, είναι οι τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, η Πειραώς, απέχει ακόμα και από την τιμή της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης…

Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η πολιτική σκηνή δεν θα έχει εκπλήξεις και “ανατροπές”, ότι τα πλάνα των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια θα υλοποιηθούν σε ένα μεγάλο τουλάχιστον βαθμό, ότι η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το φθινόπωρο, δεν θα …χρονίσει όπως η δεύτερη και ότι οι διεθνείς οίκοι (στις 21 Ιουλίου η S&P) δε θα διαψεύσουν τις ελληνικές προσδοκίες, ο ορίζοντας δείχνει σημαντικά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές.

Στις 1.062 μονάδες ο Τραπεζικός δείκτης  την Παρασκευή, με την Alpha στα 2,17 ευρώ, την ΕΤΕ στα 0,349, τη Eurobank στα 0,998 και την Πειραιώς στα 0,22 ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Attica Bank  θα αντικαταστήσει την ΜΕΤΚΑ  στον FTSE-25,  άρα και η δική της πορεία θα παίξει σημαντικό ρόλο από πλευράς δεικτών από εδώ και πέρα.

 

ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!

Ιστοσελίδες πουλάνε συνέχεια φόβο… Στο παρελθόν ήταν οι βασικοί ενορχηστρωτές της παραπληροφόρησης ότι… “Επίκειται bail in στις τράπεζες”.

Τώρα έχουν γίνει το φερέφωνο των σορτάκηδων στις τράπεζες. Βγαίνουν και γράφουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν μάλλον νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μιλάμε για δημοσιογραφίσκους της πλάκας που ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ θα έπρεπε (μια και δεν είναι πιστοποιημένοι αναλυτές τραπεζών) να μπουν στον κόπο και να διαβάσουν την πιο πρόσφατη ανάλυση κάποιου οίκου για τις ελληνικές τράπεζες.

Η πιο πρόσφατη ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες  είναι αυτή της HSBC με ημερομηνία 23 Ιουνίου η οποία ουσιαστικά εκμηδενίζει το ρίσκο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 23 του report ο αναλυτής δίνει δύο πίνακες στους οποίους μας δείχνει πόσο τοις εκατό πρέπει να είναι παραπάνω οι προβλέψεις που θα πάρουν οι τράπεζες (από την αρχική πολύ συντηρητική εκτίμηση του αναλυτή) α) για να γυρίσουν οι τράπεζες σε ζημιές και β) να πέσει το Core Tier 1 κάτω από 13%. Σας μεταφέρουμε αυτούσια τους πίνακες για να τους έχετε (σελ 23 του report):

Ο πρώτος πίνακας δείχνει το ποσοστό παραπάνω προβλέψεων που πρέπει να γίνουν ανά χρονιά και ανά τράπεζα για να βγάλει ζημιές η κάθε τράπεζα. Αυτό φυσικά είναι πάνω στην ήδη συντηρητική πρόβλεψη που έχει κάνει ο αναλυτής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 οι προβλέψεις πρέπει να είναι κατά 84% περισσότερες στην ALPHA BANK για να γυρίσει σε ζημιές, 78% περισσότερες στην EUROBANK, 73% περισσότερες στην ΕΘΝΙΚΗ και 23% περισσότερες στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Ο πιο σημαντικός πίνακας είναι ο δεύτερος που μας δείχνει αν κάποια τράπεζα θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό με την παραδοχή ότι το Core Tier 1 θα είναι στο 13%, πολύ υψηλό όχι πχ 8% και 10%.

Πάλι παίρνουμε για μέτρο σύγκρισης το 2018. Οι προβλέψεις στην ALPHA BANK πρέπει να είναι 507% περισσότερες, στη EUROBANK 228% περισσότερες, στην ΕΘΝΙΚΗ 451% περισσότερες και στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 463% περισσότερες.

Όπως βλέπετε φίλοι αναγνώστες, τα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα για να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι συγκεκριμένες ιστοσελίδες όχι απλώς παραπληροφορούν αλλά δημιουργούν τρόμο και πανικό χωρίς καμία τεκμηρίωση.