Μητσοτάκης: Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ – 120 δόσεις για όλους – Πρόσωπα από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια

Σίγουρος για τη νίκη της ΝΔ και ξεκάθαρος για τις προτεραιότητές του εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την παρουσία του στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε καταστροφή το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών με απλή αναλογική και έκλεισε την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε «όχι» στη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα και «ναι» στη διεύρυνση της ΝΔ προς την κεντροαριστερά, ακόμη και την αριστερά. «Το 2020 θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία» τόνισε, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως «ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή της πόλωσης και του διχασμού που από την αρχή εφαρμόζει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως κατανοεί ότι πλέον αυτή η τακτική λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω της επερχόμενης ήττας, εν τούτοις σημείωσε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι πλήττει ευθέως τη χώρα και διαρρηγνύει το κοινωνικό συμβόλαιο κράτους πολιτών.

«Ο διχασμός είναι μεγάλο δηλητήριο» σημείωσε και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για το φαινόμενο της στοχοποίησης όλων όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση. «Στοχοποιούν όσους τους επικρίνουν όχι διότι καταθέτουν διαφορετικές απόψεις αλλά σε προσωπικό επίπεδο» τόνισε προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δε θα την ψηφίσει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε λόγο για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση στην περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Κοτζιά περί… αλβανικού ζητήματος ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός: «Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια».

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο» επέστρεψε τις κατηγορίες για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ. «Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, μετριοπαθής, κεντροδεξιά» είπε χαρακτηριστικά.

«Νούμερο 1 στόχος η πρόσβαση στις αγορές» – 700.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη 5ετία

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έστρεψε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία.

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μίλησε για τέταρτο μνημόνιο.

«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας. Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, επισήμανε ότι δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. “Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ έως το 2021»

Σε ερώτηση για τα όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή τη φιλοσοφία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ταυτίζονται με κάποια του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Μέτρα που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

«Οχι» σε μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να απαντήσει εάν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, είπε πως «δεν θα συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αλλά η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική».

Σημείωσε ωστόσο ότι «θα βάλει πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος».

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». Οσο για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με αφορμή την έρευνα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη στην οποία δημοσίευσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης δεν είναι ακροδεξιό είναι φασιστικό. Αυτό συνέβαινε σε άλλες εποχές όταν κάποιοι σημείωναν πόρτες».

«Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός», σημείωσε επίσης.

«Θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στις περιφερειακές εκλογές»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, γιατί η περιφέρεια είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας, μπορεί να είναι και πρόσωπα εκτός της ΝΔ. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

Οσο για τις ευρωεκλογές είπε ότι «επιμένει στην απευθείας εκλογή των αιρετών από τον λαό, άρα για δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό».

 

«Καμία συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αν δεν αναθεωρηθούν άρθρα όπως αυτό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Οσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν θα γίνει κανένα δημοψήφισμα γιατί είναι αντισυνταγματικό». Πρόσθεσε ακόμη ότι «είχε θέσει το θέμα στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα αλλά απάντηση δεν πήρε ποτέ». «Την ξέθαψε ο κ. Τσίπρας τώρα λίγο πριν τις εκλογές γιατί αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως εργαλεια. Η ΝΔ δεν θα μπει σε καμία συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Δεν θα επιτρέψω να περιμένει η χώρα μέχρι το 2030 για να αποκτήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων στο δημόσιο»

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή του 2020 είπε ότι «Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», ενώ κληθείς να απαντήσει εάν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, επανέλαβε την άποψη ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία τονίζοντας ότι έχει πολύ καλή θεσμική συνεργασία μαζί του.

 Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ισχύσει η μείωση στις συντάξεις, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως στην κυβερνητική προπαγάνδα.  “Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ένα μέτρο αχρείαστο γιαυτό και δεν το ψηφίσαμε, τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρας. Εμείς καταθέσαμε και σχετική τροπολογία προκειμένου να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ψηφισμένο μέτρο είναι και η μείωση του αφορολόγητου, γιαυτό και μιλάω για μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%”.

Ιδιωτικο χρέος : 120 δόσεις για όλους

Σχετικά με τις 120 δόσεις και το ιδιωτικό χρέος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών εταιρειών που έχουν κλείσει. Με στόχο να ασχοληθεί η φορολογική διοίκηση με οφειλές που  μπορούν να εισπραχθούν.

Σε ότι αφορά στις 120 δόσεις διευκρίνισε πως δε θα αφορά μόνο όσους χρωστούν κάτω από 3000 ευρώ, αλλά ότι θα ξεκινήσει από αυτούς, καθώς είναι οι περισσότεροι.

Ζητούμενο να εξυπηρετούνται οι παλιές οφειλές ταυτόχρονα με τις τρέχουσες. Μίλησε για δεύτερη ευκαιρία που θα συμπεριλαμβάνει δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία και ταμεία. Χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος  «ελέφαντα στο δωμάτιο» που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει ενώ το δημιούργησε η ίδια με την υπερφορολόγηση.

Συμφωνία των Πρεσπών – «λαϊκιστής» ο πρωθυπουργός -«Τζάμπα μάγκας ο Καμμένος»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκιστή τον πρωθυπουργό και τζάμπα μάγκα τον υπουργό Άμυνας και ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, ενώ ζήτησε εκλογές το συντομότερον δυνατόν προκειμένου να στείλουν οι πολίτες το μήνυμά τους και για το σκοπιανό.

“Στην νέα έκδοση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στην λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα ψεύδεται. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος,  γιατί είναι αυτός που λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε μία κυβέρνηση που λέει ότι θα φέρει στη Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών για να την. ψηφίσει. Ήμουν πολύ ειλικρινής λέγοντας ότι παράγει αποτελέσματα η συμφωνία από την στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε αυτό ήδη. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία όταν την φέρει στη Βουλή. Εάν μεσολαβήσουν εκλογές, δε θα κυρώσει την επόμενη μέρα. Από την στιγμή όμως που κυρωθεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Η κυρωμένη συμφωνία δυστυχώς παράγει για τη χώρα αποτελέσματα.

Όταν πήγα στο ΕΛΚ εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μας και μίλησα για μία συμφωνία, η οποία βρίσκεται αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί  Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερον δυνατόν. Μέσα από τη ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει το μήνυμα του και για το σκοπιανό” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά των δανειστών και ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών. “Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής που ήταν κακή για τη χώρα, στην λογική των υπερπλεονασμάτων στερώντας από την μεσαία τάξη πόρους. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο το μείγμα της πολιτικής, γιαυτό και πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε τους θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Δεν μπορεί η κοινωνία να ανακάμψει με αυτό το φορολογικό βάρος. Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν την ώρα που ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς όπως η παιδεία και το δημόσιο.  Για όλα αυτά οι θεσμοί δεν είπαν τίποτα και κακώς δεν είπαν τίποτα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Υπάρχουν περιθώρια για το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών. Οι στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη εκ των πραγμάτων δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική απόδοση. Για παράδειγμα όταν λέμε ότι θέλουμε να δώσουμε έκπτωση για τις δαπάνες των σπιτιών, θα εισπράξουμε τελικά κάποια χρήματα από τους φόρους. Δίνω μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των συμπολιτών μας” τόνισε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης που απάντησε σε όσους κατηγόρησαν την ΝΔ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

“Πολλοί έσπευσαν με την αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει θα τους έλεγα να δουν τί έγινε στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία. Το να το αρνείται σήμερα η κυβέρνηση είναι σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο και να μην βλέπει τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως αιμοδότη τον εργαζόμενο, άρα πρώτη προτεραιότητα και για το ασφαλιστικό είναι οι νέες δουλειές. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους;

Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά τέσσερα χρόνια και έχει μητρώο πεπραγμένων που οι ασφαλισμένοι δεν ξεχνούν όπως ξεχνούν τη φράση του κ. Τσίπρα ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Συνταγματική Αναθεώρηση και συνεργασίες

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση του συντάγματος με αφορμή την συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης. “Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι αντισυνταγματικό το έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Την ξεθάβει ξανά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 δεν κριθούν αναθεωρητέα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν υπάρχει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση, εδώ είμαστε έχω καταθέσει πρώτος την πρόταση” ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αρνητικά κάθετος δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης στα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού. “Καμία περίπτωση η ΝΔ να συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω συνεργασίες. Πιστεύω όμως ότι σε κάθε περίπτωση την επόμενη μέρα θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα περιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πλαίσιο του υπουργικού του συμβουλίου, λέγοντας για πρώτη φορά ότι θα κάνει άνοιγμα σε στελέχη της αριστεράς και του κέντρου με είσοδό τους και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

“Λελογισμένα πιο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς , με σφιχτή γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Ως προς τα πρόσωπα δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα πασπαρτού, πρέπει να επιλέξω τα σωστά πρόσωπα στη σωστή θέση. Πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ αναφορικά με τα πρόσωπα. Το χαρτοφυλάκια του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης θα διατηρηθεί”.

“Πρόθεσή μου να βάλω στελέχη της αριστεράς και του κέντρου στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που θα κάνω και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των πολιτών” τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χυδαία και φασιστική η επίθεση κατά Συνολάκη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα σχολίασε με καυστικό τρόπο την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον καθηγητή Συνολάκη, με αφορμή τις προτάσεις που έκανε ο ακαδημαϊκός για την τραγωδία στο Μάτι.

“Δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις ο κ. Συνολάκης όχι για το τί είπε αλλά για το ποιος είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης να βγάλει τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη είναι φασιστικό. Όπως έκαναν κάποτε κάποιοι που σημείωναν πόρτες.

Τι θα ισχύσει για τους συμβασιούχους

Σαχλαμάρες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί πρόθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολύσει όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου, μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.  “Για τους συμβασιούχους πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι,υπογράφουν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Προφανώς θα έχουμε συμβασιούχους αλλά όχι σε αυτήν την έκταση. Είναι αντισυνταγματική η μονιμοποίηση τους. Ο εξορθολογισμός του συστήματος πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε αυτή την κεντρική λογική πρέπει να υπακούουν όλες οι πολιτικές μας”.

“Δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά έχω θέσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς απολύσεων. Έχω άποψη για το πώς η δημόσια διοίκηση μπορεί να είναι πιο παραγωγική. Έχω εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Όταν πήγα στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα τους ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρίες. Γιαυτό επιμένω στην αξιολόγηση όχι ως εργαλείο απολύσεων.

Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και προεδρικές εκλογές

Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε στοιχείο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015. “Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό που μπορώ να εξασφαλίσω είναι ότι δε θα υπάρχουν τηλέφωνα από την δική μου κυβέρνηση προς τη δικαιοσύνη. Έχω δεσμευθεί για μία εξεταστική επιτροπή για το τί έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν φοβάται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης με αφορμή την προεδρική εκλογή και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Πριν από την προεδρική εκλογή όμως θα έχει αλλάξει ο νόμος περί απλής αναλογικής” τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου δημοκρατίας με την προκήρυξη εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε και για το αν θα στηρίξει μία δεύτερη υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας. “Έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους 

Τί παραπάνω από τον κ. Τσίπρα έχετε να πείτε στους νέους, προκειμένου να τους εντάξετε στην παραγωγική διαδικασία ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το liberal.gr.

“Πρέπει να ψηφίσουν γιατί η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που απέχουν. Αυτό που μπορώ να τους πω ότι η βασική μου προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Στην παιδεία και στις δουλειές. Επιμένω σε μία τολμηρή μεταρρύθμιση που ξεκινάει από το σχολείο και καταλήγει στα πανεπιστήμια.Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω και στην νέα γενιά είναι ότι πιστεύουν ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Θα είμαι ικανοποιημένος αν κάποιοι δεν μας ψηφίσουν στις επόμενες αλλά το κάνουν στις μεθεπόμενες γιατί θα έχουν δει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τηρούν αυτά που λένε” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Ντροπή αυτό που συμβαίνει στη Μόρια»

«Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ειδικά όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχουν ούτε στην Αφρική κέντρα μεταναστών σε αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια σε αυτή τη ντροπιαστική εικόνα», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.

Χαιρέτισε παράλληλα την πρόταση του Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Εχουμε πει ότι θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα την απλοποιήσουμε, μέχρι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια». Δεσμεύτηκε ότι θα «ψάξει τι έγιναν τα κονδύλια» κάνοντας λόγο για διασπάθιση πόρων στο προσφυγικό.

«Θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες καταδικασμένων πολλές φορές σε ισόβια»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επίσης με αφορμή ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων με αφορμή την περίπτωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δεν είναι μόνο ο κ. Κουφοντίνας. Την επόμενη μέρα, το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια, ναι, θα αλλάξει».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

SHARE