Μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: Στενή η μεταμνημονιακή εποπτεία

Η παρακολούθηση της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου θα είναι στενή τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσο και από τους άλλους θεσμούς, δηλώνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η κρίση στο σύνολο της Ευρώπης έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Το τέλος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος. Αλλά η Αθήνα θα παραμείνει υπό στενή σχέση με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ σε δάνεια είμαστε ο μεγαλύτερος δανειστής. Λόγω των μακροπρόθεσμων ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα γλιτώνει κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ από τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους. Για τους λόγους αυτού μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι υπό στενότερη παρακολούθηση σε σχέση με τα άλλα κράτη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, τόσο από τον ESM όσο και από τους άλλους θεσμούς» ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ έξι ημέρες πριν την 20η Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέγκλινγκ ονοματίζει ως βασικούς λόγους έναρξης της κρίσης στην Ελλάδα την μεγαλύτερη αύξηση των μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, την αδύναμη δημόσια διοίκηση, την απουσία εφαρμογής των νόμων, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την απουσία κτηματολογίου. «Όταν, δε, το 2009 αποδείχθηκε ότι η Αθήνα είχε πειράξει τα δημοσιονομικά της, τότε οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και ζήτησε δάνεια διάσωσης» συμπληρώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM κάνει και την αυτοκριτική του λέγοντας ότι «θα ήταν αυθάδεια να πούμε ότι τα κάναμε όλα καλά στην Ελλάδα». «Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» προσθέτει.

SHARE