Μέι: Δίκαιη και νόμιμη η επίθεση -Μήνυμα και προς τη Ρωσία

Η επίθεση των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων ήταν επιτυχής, δήλωσε η Τερέζα Μέι, που υπεραμύνθηκε της απόφασής της να εμπλακεί στην επιχείρηση, τονίζοντας ότι το χτύπημα ήταν δίκαιο και νόμιμο.

«Οταν απειλούνται οι παγκόσμιοι κανόνες και τα στάνταρντ που μας κρατούν ασφαλείς, τότε πρέπει να αντιδράσουμε και να τα υπερασπιστούμε. Αυτό κάναμε πάντα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η επιχείρηση δεν αφορά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, υπογράμμισε. «Ηταν ένα περιορισμένο, στοχευμένο, αποτελεσματικό χτύπημα με ξεκάθαρα όρια, που θα υποβαθμίσει την ικανότητα του καθεστώτος για έρευνα, ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων», συμπλήρωσε η Μέι.

Η επίθεση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την περσινή που είχαν κάνει οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανότητα του καθεστώτος Ασαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, σημείωσε.

Οταν ρωτήθηκε αν το μήνυμα που έστειλε η επιχείρηση αφορά μόνο τον Μπασάρ αλ Ασαντ ή και τη Ρωσία, απάντησε:

«Η ενέργεια χθες το βράδυ ήταν για την υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και προθυμίας του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά. Αυτό είναι μήνυμα και για άλλους ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα παρακολουθήσει άπραγη την χρήση χημικών όπλων με ασυλία».

Διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν επικοινώνησε με τη Μόσχα πριν από την επίθεση, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν περίμενε 1-2 ημέρες μέχρι να υπάρχουν επίσημες αποδείξεις από τους ερευνητές για χημικά όπλα, σημείωσε ότι η επίθεση στη Ντούμα δεν είναι η μόνη που έχει πραγματοποιηθεί με τέτοια όπλα. «Η Βρετανία αποφάσισε να δράσει όχι μόνο για την πρόσφατη επίθεση αλλά και για εκείνες που έχουν προηγηθεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι έπρεπε η απάντηση να δοθεί έγκαιρα.

Οταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι οι Βρετανοί πολίτες μπορεί να διαφωνούν με την απόφασή της να εμπλακεί στην επιχείρηση, απάντησε ότι «Η αποδεκτή θέση της διεθνής κοινότητας είναι πως τα χημικά όπλα είναι απαγορευμένα και παράνομα. Είδαμε την υπονόμευση αυτού του διεθνούς κανόνα», ενώ έκανε αναφορά και στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα επί βρετανικού εδάφους εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, κάτι για το οποίο το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα.

SHARE