Μεγάλη πτώση στη Wall – Έχασε 661 μονάδες ο Dow – Βουτιά 10% της Apple – Stop η αύξηση επιτοκίων λέει τραπεζίτης της FED

Νέες απώλειες στη Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 661 μονάδες – 2,8% στις 22.684 μονάδες. Ο S&P έχασε 62,18 μονάδες-2,5% στις 2.458 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 169 μονάδες -2,54% κλείνοντας  τις 6.496 μονάδες.

Απογοήτευση μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στη μεταποίηση επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό (ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 59,3 μονάδες του Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 57,9 μονάδες) αλλά και από την απογοητευτική ανακοίνωση που εξέδωσε η Apple, κατασκευάστρια iPhone, αργά την Τετάρτη.

Η Apple  υποβάθμισε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις, επικαλούμενη την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 9,96% στα 142,19 δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ σε επιστολή του προς τους μετόχους που δόθηκε  στη δημοσιότητα σημειώνει ότι περιμένει τα έσοδα για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν κάτω από τις εσωτερικές προβλέψεις της εταιρείας, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η κινεζική οικονομία άρχισε να επιβραδύνεται στο δεύτερο εξάμηνο και πιστεύω ότι οι εμπορικές εντάσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον θα δημιουργήσουν περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία της Κίνας”, είπε στο CNBC.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, ανακοίνωσε ότι το sell-off στις αγορές τον οδήγησε να ταχθεί υπέρ της παύσης στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μέχρι να διευθετηθούν οι αβεβαιότητες. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο τόνισε πως η Fed θα πρέπει να παραμείνει στο παρασκήνιο τουλάχιστον για τα “δύο επόμενα τρίμηνα” του έτους.

 

 

 

SHARE