Μεγάλη ήττα της Τ.Μέι για το Brexit – Ανησυχία στις αγορές

Συνολικά 432 βουλευτές ψήφισαν κατά του σχεδίου της Βρετανίδας πρωθυπουργού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ – 202 ψήφισαν υπέρ – Η μεγαλύτερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή από το 1924!

Παρόλες τις δραματικές εκκλήσεις της Τερέζα Μέι για υπερψήφιση της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ για το Brexit και τις διαβεβαιώσεις της ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία της, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με το κοινοβούλιο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το βράδυ την συμφωνία, καταφέρνοντας μία μεγάλη ήττα στην βρετανίδα πρωθυπουργό.

Τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία. Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις. Πλέον, η  Μέι είναι αντιμέτωπη και με το ενδεχόμενο νέας πρότασης μομφής – αυτή τη φορά από τους Εργατικούς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟ BANKWARS

 

Η τύχη του Brexit κρέμεται από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί απόψε περί τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), όπου θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που κλείστηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενώ απομένουν πλέον λιγότεροι από δυόμισι μήνες μέχρι την ημέρα που προβλέπεται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διχασμός και το αδιέξοδο κυριάρχησαν αυτή την περίοδο στη Βρετανία ανάμεσα στους οπαδούς της καθαρής ρήξης και όσους προτιμούν αντιθέτως τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ στη Βουλή των Κοινοτήτων

Αν οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας) και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.

Αν όμως – και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο – η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητη περιοχή», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.

 

Αν και αρχικά προβλεπόταν η ψηφοφορτία να γίνει τον Δεκέμβριο, η σημερινή ψηφοφορία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τη Μέι, για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα που παραδέχθηκε πως ήταν βέβαιη και να της δοθεί χρόνος να ζήσει περαιτέρω «εγγυήσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που ήλπιζε πως θα έπειθε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ.

Χθες Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία, να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».

Αλλά οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, τίποτε δεν άλλαξε», κατήγγειλε ο Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτής του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, από τις 10 έδρες του οποίου εξαρτάται η Μέι για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο.

Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP.

Στους κόλπους της συμπολίτευσης, των Τόρις της Μέι, οι εκκλήσεις να απορριφθεί η συμφωνία πολλαπλασιάζονται: ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό Brexit, τον Ντόμινικ Ράαμπ, «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τροποποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι να απορρίψουμε την τρέχουσα συμφωνία», που κατ’ αυτόν είναι «δεύτερης ποιότητας».

Sun: Δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτήσει η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απαιτήσει να διεξαχθεί «δεύτερη ψηφοφορία» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, παρότι οδεύει να υποστεί ιστορική ήττα στη σημερινή ψηφοφορία, έγραψε η εφημερίδα The Sun χθες Δευτέρα.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ταχθεί απόψε με μεγάλη πλειοψηφία εναντίον της συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, εξέλιξη που θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από ένα χαοτικό διαζύγιο μέχρι την ακύρωση του Brexit.

Κατά τη Sun, η κυβέρνηση της Μέι οδεύει να χάσει με τριψήφια διαφορά, να υποστεί την πιο βαριά ήττα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας, ενώ θεωρητικά απομένουν 73 ημέρες ώσπου το Brexit να γίνει πραγματικότητα.

Σύμμαχοι της πρωθυπουργού λένε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έτεινε στη Μέι χείρα βοηθείας την ενδέκατη ώρα, δηλώνοντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να κάνει επιπλέον παραχωρήσεις στην περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την πολιτική διακήρυξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun.

Στις παραχωρήσεις αυτές θα συμπεριληφθεί το να πειστεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ να μπει ημερομηνία λήξης στο λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του ΗΒ και της Ιρλανδίας, πάντα κατά το δημοσίευμα.

H ΕΕ διαβεβαίωσε τη Μέι ότι παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να βρει τρόπους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθεί σε εφαρμογή το backstop και ότι αυτή η υπόσχεση έχει νομικό βάρος.

SHARE