Μάνφρεντ Βέμπερ: Να μιλήσουν στους Ιταλούς οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας που θα πληγούν αμέσως μετά

 

“Θα ήθελα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός για παράδειγμα, που θα είναι οι επόμενοι που θα πληγούν εάν επεκταθεί η κρίση, να τα πούνε έξω από τα δόντια με τους Ιταλούς φίλους τους”, δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ στις επικείμενες Ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ  στο κεντρικό ενημερωτικό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Tagesthemen 

Ο Γερμανός υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς εκτίμησε ότι η οικονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει την Ιταλία να υπαναχωρήσει, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι “και στην Ελλάδα είχαμε μια κυβέρνηση που εμφανίστηκε αρχικώς με λαϊκίστικη ατζέντα στις Βρυξέλλες και ενώπιον της Ευρώπης εν γένει. Ακόμη όμως και ένας ιδιαίτερα αριστερός πολιτικός όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα”, είπε ο Μ. Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό θα πρέπει να μπει φρένο στην περαιτέρω διόγκωση του ιταλικού χρέους. Στο σημείο αυτό ζήτησε μάλιστα να παρέμβουν και να εκφραστούν και άλλες χώρες στην εν εξελίξει συζήτηση, προκειμένου να μεταπεισθεί και να υπαναχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση. “Θα ήθελα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός για παράδειγμα, που θα είναι οι επόμενοι που θα πληγούν εάν επεκταθεί η κρίση, να τα πούνε έξω από τα δόντια με τους Ιταλούς φίλους τους”, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βέμπερ, για να προσθέσει ότι “δεν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ των Βρυξελλών ή της Ευρώπης και μιας μεμονωμένης χώρας αλλά ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινότητας”.

Αρνητική η απάντηση της Ρώμης

Ο πολιτικός της CSU έδειξε ωστόσο την ίδια ώρα και κατανόηση για την κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στη χώρα υπάρχει μεγάλη νεανική ανεργία και γι΄ αυτό πολλοί νέοι άνθρωποι δεν έχουν προοπτική. “Τότε καταλαβαίνω και την οργή και το ότι ορισμένοι […] στηρίζουν τους λαϊκιστές”, είπε χαρακτηριστικά. “Γι΄ αυτό πρέπει να στηρίζουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο στην Ευρώπη”.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει επίσης ότι η Ιταλία δεν μπορεί να δρα κατά το δοκούν. “Η Ιταλία δεν μπορεί να καταθέτει προϋπολογισμούς που θέτουν σε κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη”, είπε ο Βέμπερ παραπέμποντας ειδικώς σε Ελλάδα και Ισπανία που “πέτυχαν πολλά το τελευταίο διάστημα και έχουν πλέον μια θετική οικονομική ανάπτυξη”.

Η ιταλική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο της Κομισιόν που εξέπνευσε χθες το βράδυ και το οποίο αξίωνε από τη Ρώμη νέο διορθωμένο σχέδιο προϋπολογισμού. Υπεραμυνόμενη για άλλη μια φορά του οικονομικού της σχεδιασμού, η κυβέρνηση Κόντε επισημαίνει ότι προτεραιότητα για την ίδια αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη
Πηγή: Deutsche Welle
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Η Ιταλία απάντησε “όχι” στην Κομισιόν – Δεν αλλάζει προυπολογισμό

Το υπουργικό συμβούλιο του Τζουζέπε Κόντε συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και απάντησε “όχι”  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κομισιόν που είχε στείλει “τελεσίγραφο” για τον ιταλικό προϋπολογισμό και είχε ζητήσει να γίνει αναθεώρησή του έως χθες.

Η Ρώμη επιμένει στους στόχους του προσχεδίου το οποίο είχαν απορρίψει οι Βρυξέλλες, τόσο για το έλλειμμα (2,4%) όσο και για την πρόβλεψη για την ανάπτυξη (1,5%).

Η απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν είναι επιθετική και όχι αμυντική, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από τη Λέγκα.

Τώρα, η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Στην επιστολή περιλαμβάνονται ρήτρες διασφάλισης ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη, αλλά και ένας νέος μηχανισμός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου των δαπανών ενώ παραμένει ίδιο το πλαίσιο για το επίδομα του πολίτη και τις συντάξεις.

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν — για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ — απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.