Μακρόν με Σαρκοζί για την αντιμετώπιση των κίτρινων γιλέκων…

Μεσούσης της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρατεύει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε μια ένδειξη της ολοένα και μεγαλύτερης επιρροής που ασκεί ο δεξιός πρώην ηγέτης στον νυν επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, ο Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε δύο φορές προς τον Σαρκοζί, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το διάστημα 2007-2012 ακολουθώντας μια σκληρή πολιτική νόμου και τάξης.

Ο 40χρονος Μακρόν γευμάτισε με τον Σαρκοζί στο Ελιζέ στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια πηγή από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ακριβώς πριν από το βιαιότερο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”, που προκάλεσαν χάος σε συνοικίες του Παρισιού.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της δημόσιας τάξης, όπως επίσης και ένα από τα φορολογικά μέτρα που ο νυν πρόεδρος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, την φορολογική εξαίρεση των υπερωριών, μια βασική αρχή του προγράμματος του Νικολά Σαρκοζί όταν κρατούσε τα ηνία της χώρας του, έγραψε η εφημερίδα Le Figaro.

Την περασμένη Κυριακή, ο Μακρόν έστειλε τον Σαρκοζί στην Τιφλίδα για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Γεωργίας, μια κίνηση που προκάλεσε σάλο στους πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας.

Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρώην προέδρου διακρίνουν στην πρωτοβουλία αυτή μια προσπάθεια του νυν επικεφαλής του γαλλικού κράτους να στείλει ένα μήνυμα προς τους δεξιούς ψηφοφόρους της Γαλλίας, που ένιωσαν σοκ από τις εικόνες των καμένων αυτοκινήτων σε συνοικίες του Παρισιού αλλά και της απόφασης του Μακρόν να επιχειρήσει να “εξαγοράσει” τους διαδηλωτές με δαπανηρές κοινωνικές απολαβές.

“Ο Εμανουέλ Μακρόν κατανόησε τα προσωπικά και πολιτικά οφέλη που θα μπορούσε να λάβει από τον (Σαρκοζί)”, σημειώνει μια πηγή από το περιβάλλον του 63χρονου πρώην προέδρου.

“Σε μια εποχή κρίσης, είναι μια καλή ιδέα να συνεχίζεις να έχεις σχέσεις με εκείνους με τους οποίους έχεις κοινά σημεία”, υπογράμμισε η πηγή.

Το Ελιζέ υπογραμμίζει, εντούτοις, ότι δεν τίθεται θέμα να αναθέσει στον πρώην πρόεδρο τακτικές αποστολές εκπροσώπευσης.

SHARE