Το ΔΝΤ δέχεται να πληρωθεί μέρος των ακριβών δανείων – Επιμένει να κοπεί το αφορολόγητο από 1/1/2020

Η Ελλάδα “εισέπραξε” στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ένα “ναι” και ένα “όχι” στα “αιτήματά” της. Το “ναι”, αφορά στην πρόωρη, μερική αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, υπ΄την αίρεση ότι θα συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι δανειστές της. Το “όχι”, αφορά στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ – ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Ο ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΡΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Ερωτηθείς ο  διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν  για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, επέμεινε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί . «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τόσο στις συντάξεις όσο και στο φορολογικό είναι κρίσιμης σημασίας, όχι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους -που είμαι σίγουρος ότι θα τους πετύχει-, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθούν οι δημόσιες δαπάνες που συμπιέστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να δυσκολεύεται το Δημόσιο να παρέχει υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζεται ένα φιλικό μείγμα μέτρων. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό μείγμα πολιτικής».

—Στη φωτο, η κυρία Λαγκάρντ με τον Ευ.Τσακαλώτο και τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο στο λόμπι του ΔΝΤ

 

Τόμσεν: Θα καλωσορίσω μια πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ – Να μειωθεί το αφορολόγητο

SHARE