Κίτρινα γιλέκα: Τι είναι και ποιοι συμμετέχουν στο “κίνημα” που αναστατώνει τη Γαλλία

Ποιο είναι το προφίλ του μέσου διαδηλωτή που κινητοποιείται στη Γαλλία στο πλαίσιο του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα»;

Πρόκειται κυρίως για άτομα που προέρχονται από τη γαλλική επαρχία και που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν απολαβές της τάξεως των 1.000 ευρώ και κάτω. Πρόκειται κυρίως για φτωχούς αγρότες και συμπιεσμένους μικροαστούς, μικροεπαγγελματίες και κυρίως ανέργους, που έχουν συμπιεστεί αφόρητα από την οικονομική πολιτική και εκδηλώνονται δυναμικά μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Αν και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», τουλάχιστον δημοσίως, δεν φέρεται να ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, εντούτοις δύο πολιτικά κόμματα-ρεύματα στηρίζουν εξαρχής αυτές τις κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για το αριστερό ρεύμα του Ζαν – Λυκ Μελανσόν καθώς και για τον πολιτικό σχηματισμό της Ακροδεξιάς της Μαρί Λεπέν. Σημειώνεται πως, συμπτωματικά, τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Η Μαρίν Λεπέν κατηγορείται για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων. Το Ευρωκοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες απέρριψε το αίτημά της να λήξει η ποινική της δίωξη.

Ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν αντιμετωπίζει την κατηγορία χρησιμοποίησης πλαστών τιμολογίων καθώς και ψευδεπίγραφων προσλήψεων που αφορούν και άμεσους συνεργάτες του. Παράλληλα, κατηγορείται και το «δεξί του χέρι» όσον αφορά στο επικοινωνιακό του επιτελείο, που σύμφωνα με τη γαλλική πολιτική κλειδαρότρυπα είναι και ερωμένη του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο της κεντρώας άποψης και μετριοπαθούς διάθεσης «Le Monde» όσο και της παραδοσιακά κεντροαριστερής εφημερίδας «Liberation», οι διαδηλωτές του Σαββάτου που προκάλεσαν τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν γνωστοί και ανήκαν στον ευρύτερο χώρο των ultra εθνικιστών, όπως κατονομάζονται στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, στη συνέχεια διάφορες ομάδες που ανήκουν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενεπλάκησαν στα επεισόδια, ενώ παρατηρήθηκε και δραστηριότητα μικρότερων ομάδων νεαρών ατόμων κυρίως από τα προάστια που πρωτοστάτησαν σχεδόν αποκλειστικά στις λεηλασίες.

Στον γαλλικό Τύπο δεν υπάρχουν αναφορές για οργανωμένη παρουσία των λεγόμενων «μαύρων μπουφάν» που παραπέμπουν σε ομάδες αντιεξουσιαστών. Αν σημειώθηκαν και εμπλοκές αυτών των ομάδων, θα πρέπει να θεωρούνται μειοψηφικές κι όχι άξιες λόγου.

SHARE