Κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη – Η ΕΚΤ αποφασίζει τον Ιούνιο να δανείσει τις τράπεζες με επιτόκιο -0,2% για να τονώσει τις οικονομίες

Το Eurogroup ανησυχεί για πιθανή ύφεση στην Ιταλία και για στασιμότητα της οικονομίας στη Γερμανία.  Εκτιμάται λοιπόν ότι η  ΕΚΤ θα αναγκαστεί να πληρώσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης για να μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα τους χορηγήσει το φθινόπωρο. Τα νέα δάνεια στις τράπεζες θα δοθούν με μέσο επιτόκιο -0,2%, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που έκανε το Bloomberg.

Αυτό ισοδυναμεί με πηγή εισοδήματος από τόκους για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας τους και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Οι λεπτομέρειες για τους όρους υπό τους οποίους θα δοθούν τα νέα στοχευμένα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια (TLTRO) στις τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να καθοριστούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Στόχος των δανείων είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της χορήγησης πιστώσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από το 2% που επιδιώκει η ΕΚΤ.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως το συνολικό ποσό θα είναι περίπου το μισό σε σύγκριση με το 2016, γεγονός που ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να προσφέρει ακόμη καλύτερους όρους στις τράπεζες.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε πως η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας είναι «λεπτή» και πως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2019.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης της ανάπτυξης στη Γερμανία και στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε να πει ποιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει στις 10 Απριλίου την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 0,1% από 1% που είναι σήμερα.  Ο Τρία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι τα νέα μέτρα για την ανάπτυξη που ψήφισε χθες το ιταλικό Κοινοβούλιο θα ενισχύσουν τον ρυθμό στο 0,3% με 0,4%, ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον τα μάλλον αδύναμα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχουν απτή επίδραση. Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και η γερμανική έμεινε στάσιμη το τέταρτο.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Η επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα αναγκάσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Παράλληλα, προβλέπεται πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι και το 2021, οπότε και θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,6%. Πλέον οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού θα αφορά το επιτόκιο για τις τράπεζες το οποίο θα αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,4% το 2019 και στο 1,5% το 2020.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη με τον πληθωρισμό τόσο ασθενικό», εξηγεί ο Ζουλιέν Μανσό, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της ING. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των οικονομολόγων ήταν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σε τριμηνιαία βάση, θα κινηθεί μεταξύ 0,2% και 0,4% κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 2019. Η διάμεση πιθανότητα για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη στο 20% και για τα επόμενα δύο χρόνια στο 30%.

SHARE