Κίνα σε Καναδά: Να απελευθερωθεί άμεσα η CEO της Huawei – Η απόφαση τη Δευτέρα

Την άμεση απελευθέρωση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei ζήτησε σήμερα η Κίνα από τον Καναδά, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Η Μενγκ Ουάνγκτζου, παγκόσμια οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απέλασής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν πως απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρείας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν, παρά το καθεστώς των κυρώσεων που του έχει επιβληθεί.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ απηύθυνε την προειδοποίηση να αφεθεί ελεύθερη η Μενγκ στον Καναδό πρεσβευτή στο Πεκίνο τον οποίο κάλεσε για να του υποβάλει «ισχυρή διαμαρτυρία».

Η σύλληψη της Μενγκ από τον Καναδά έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη διάρκεια μετεπιβίβασης στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ συνιστά σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων της, ανέφερε ο Λι, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή «αγνόησε τον νόμο, ήταν παράλογη και εκ της φύσεώς της εξαιρετικά αποκρουστική».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Κίνα καλεί έντονα την καναδική πλευρά να απελευθερώσει αμέσως το κρατούμενο άτομο και να προστατεύσει ένθερμα τα νόμιμα δικαιώματά του, διαφορετικά ο Καναδάς πρέπει να αποδεχθεί την πλήρη ευθύνη για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκληθούν».

Αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μενγκ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες περί συνωμοσίας για την εξαπάτηση πολλών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανέφερε χθες καναδικό δικαστήριο, και κινδυνεύει να της επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης 30 ετών για κάθε κατηγορία.

Πάντως η απόφαση για απέλαση ή όχι θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, όπου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.

Κινδυνεύει με φυλάκιση 30 ετών η κόρη του ιδρυτή του κινέζικου Ομίλου Huawei

SHARE