Κατρούγκαλος για εισφορές : Κοινωνική Δικαιοσύνη αυτό που αποκαλούν “πετσόκομμα”

«Αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για το θέμα των αυξημένων εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες.

«Οι μισοί περίπου από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Εγώ συνέδεσα την υποχρέωση με το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με τα πόσα χρόνια ήταν στο επάγγελμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχουν παραδεχθεί οι ενώσεις των εμπόρων, το 80% των ασφαλισμένων τώρα να πληρώνει λιγότερα χρήματα και το 20% περισσότερα και ορισμένοι πάρα πολλά περισσότερα και αυτό πρέπει να το δούμε στο μέλλον» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο υπουργός σημείωσε πως «μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων, γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα».

Όπως είπε, «δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μέχρι τον Αύγουστο, γιατί μέχρι τότε είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην έξοδο από τα μνημόνια». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το θέμα είναι υπαρκτό και θα τεθεί».

Ανατρέχοντας στο ιστορικό που οδήγησε στην απόφαση για μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως «ο δικός μου νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί».

«Έξι μήνες μετά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ήρθε ο εκβιασμός από το ΔΝΤ που είπε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός αν συνεχίζετε να δίνετε προσωπική διαφορά και τότε καταργήθηκε αυτό που προβλεπόταν στο δικό μου νόμο. Η βάση του εκβιασμού, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός αποδείχθηκε πλήρως ανακριβής και από την άλλη υπερκαλύψαμε τα πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα συμπεράσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «για τη δημοσκόπηση των 19 μονάδων διαφορά έχω προβληματισμό ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε δημοσκοπήσεις με διαφορές 4-11 μονάδων και όλες δείχνουν την ψαλίδα να μικραίνει. Όταν μια μόνο εταιρεία εμφανίζει διαφορά που είναι διπλάσια είναι αντίθετη με όλες τις τάσσεις και το συνδυάζω με το ιστορικό της εταιρείας που εμφάνιζε συστηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη ΝΔ, δεν τη πιστεύω τη δημοσκόπηση αυτή».

«Μου φαίνεται λίγο χαζό να ασχολούμαστε για τις δημοσκοπήσεις» πρόσθεσε.

Για το Σκοπιανό εκτίμησε ότι «μπορεί να έχουμε λύση τον Ιούνιο» αν και – όπως συμπλήρωσε – «δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι, χρειάζεται ακόμα δρόμος». Υπογράμμισε, δε, ότι η λύση «δεν θα πρέπει να αφήνει καμία ουρά απ’ έξω και να είναι συλλογική και να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας».

«Γι’ αυτό μας χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση» κατέληξε.

SHARE