Κατεπειγόντως στη Βουλή η σύμβαση Energean και Kavala Oil – Τι κερδίζει η ΔΕΗ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ δημοσίου και των Energean και Kavala Oil. 

Στο νομοσχέδιο, πέραν της σύμβασης, περιλαμβάνεται και σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τη ΔΕΗ. Μέσω αυτής της ρύθμισης η Επιχείρηση εκτιμάται ότι ωφεληθεί κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, καταργείται η χρέωση προμηθευτή από την 1η Ιανουαρίου (ΠΧΕΦΕΛ). Η κατάργηση αυτή θα συμβάλει επίσης στη ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι το 2018 επιβαρύνθηκε με 220 εκατ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη, ότι από 1η Ιανουαρίου 2019, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχήμα χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ (χρέωση υπέρ των ΑΠΕ) το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία.

Ακόμη, μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικών δράσεων στήριξης της δίκαιης μετάβασης στη μετα-λιγνιτική περίοδο για τις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται.

Τέλος, συστήνονται ειδικές επιτροπές για τον προσδιορισμό και επιμερισμό του ειδικού τέλους 1% που πληρώνεται από τους παραγωγούς ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές των οικείων δήμων.

 

SHARE