Κάποιος να μαζέψει τον Ζάεφ; “Έυκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα”

 

Οι δηλώσεις Ζάεφ, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από σκοπιανές πηγές ότι οι δηλώσεις παρερμηνεύθηκαν- μετά και την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς- δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι ήθελε να πει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν Έλληνες πολίτες «μακεδονικής εθνότητας», που εμποδίζονται να μάθουν την γλώσσα τους.

Οι δηλώσεις έγιναν σε απάντηση ερωτήσεων απο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO. Οι βουλευτές ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε:

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τέτοιο πάθος, και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Τι κάναμε εμείς γι αυτούς σε αυτά τα 27 χρόνια; Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι αυτούς; Μέσα από την φιλία και λύνοντας αυτό το πρόβλημα που είχαμε για 27 χρόνια, που ήταν ένα βάρος στους ώμους μας…τώρα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα. Μέχρι τώρα απαγορευόταν, ήταν ένα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Μακεδονία. Έχουμε΄’Ε την δυνατότητα να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να ανοίξουμε τα σύνορα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε ‘Ναι’ σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν ‘όχι’ εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς», ήταν η έντονη αντίδραση της ΝΔ.

«Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το ‘Ναι’ σε ‘Όχι’, όπως μόνον εκείνος ξέρει».

SHARE