Καμπανάκι Τόμσεν για ευρωζώνη και Ιταλία – Σιγή ασυρμάτου για Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών. Γι’ αυτό, κάλεσε τα κράτη με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό δημόσιο χρέος να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του χρέους τους. Επισήμανε ακόμα ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.

Αρκετές είναι οι χώρες – σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν – που «εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το κάνουν», ενώ ξεκαθάρισε πως χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν υφεσιακές πιέσεις. Η δήλωσή του μεταφράζεται ως μήνυμα του Ταμείου προς την Ιταλία, αν και ο ίδιος δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ιταλία, όπου σχολίασε ότι «οι αγορές δεν είναι θετικές σε μια δημοσιονομική χαλάρωση της Ιταλίας» και συμφώνησε με την Κομισιόν ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αρκετά κράτη – μέλη «χάνουν την ευκαιρία» να μειώσουν το χρέος τους σε μια περίοδο που οι συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές.

«Η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι αρκούντως αντικυκλική. Πρέπει να μειώσουμε τα χρέη στους καλούς καιρούς, ώστε να υπάρχουν περιθώρια στους δύσκολους», κατέληξε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Καμία αναφορά στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τόμσεν δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, ο κ. Τόμσεν δεν προέβη σε καμία επισήμανση για τη χώρα μας, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις που στάλθηκαν ηλεκτρονικά, όπως αυτές των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

SHARE