“Κάηκε” το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija” για τα Σκόπια – Το θέλει ο Ζάεφ…

 

«Ilidenska Republika Makedonija”, καίγεται ως όνομα για τη λύση στο Σκοπιανό. Η ονομασία  βρίσκει αρνητικούς, όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική πλευρά, που ποτε δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι θέλει αυτή τη λύση, εμφανίζεται προβληματισμένη για τη συγκεκριμένη διατύπωση και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα και πως έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αυτή τη στιγμή δεν εχει ακόμη καταλήξει σε κάτι.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωνε μέσω twitter ότι ο όρος Μακεδονία του Ίλιντεν είναι μια λύση για την οποία είναι έτοιμος να προχωρήσει.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα».

 

Ilidenska Republika Makedonija – Τι κρύβει το νέο όνομα -“φρούτο” των Σκοπίων

SHARE