Καμπανάκι Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι δεν τελείωσε – Μεταρρυθμίσεις μετά τον Αύγουστο – Προσπάθεια για εμπιστοσύνη των αγορών – Ανάπτυξη η λύση για χρέος

 

 Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Το ταξίδι δεν τελείωσε. Θα χρειαστεί προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να μπει η οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε  ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.Ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Όπως είπε για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.Η Ελλάδα, είπε, έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και αν όλα πάνε καλά η χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρωνΧΡΕΟΣ

Ολοι συμφωνούμε ότι το χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, αλλά η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό. Είναι η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα, τόνισε.

«Το λέω εγώ επικεφαλής του οργανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Είναι σημαντικό γι’ εμάς να μπορεί η χώρα να εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, κάναμε πολλά γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Θύμισε το PSI και τόνισε ότι ο επίσημος τομέας δεν παρέχει «κούρεμα» αλλά ελάφρυνση χρέους μέσω διευκόλυνσης των όρων πληρωμής με «μείωση της καθαρής παρούσης αξίας», αλλά και το ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το Ταμείο είναι λίγο πάνω από 1%.

Οι πληρωμές χρέους για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές ως το 2022, ενώ η μέσω ωρίμανση των δανείων του ESM είναι 32,5 χρόνια. Η χώρα θα εξοφλήσει τις τελευταίες οφειλές της το 2059, συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού σημαίνουν εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα κάθε χρόνο, σχεδόν 6% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2016 αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για νέα ελάφρυνση χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ηδη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι από τον ESM θα μειώσουν περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες ως 2060 και τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι υπουργοί οικονομικών τους επόμενους μήνες θα δουν αν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους. Είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιλαμβάνουν επεκτάσεις λήξεων, επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και διαχείριση ρευστότητας.

Είναι σαφές τι μπορεί να γίνει, αλλά δεν ξέρουμε αν θα πρέπει και πόσο να χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα. «Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022».

Κλειδί, τόνισε, είναι και η ανάπτυξη. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να συνδεθούν με αυτή και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Ο μηχανισμός θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες «και είναι νωρίς να πούμε πως θα μοιάζει».

Πιθανά μακροπρόθεσμα μέτρα θα εξασφαλίσουν τη χώρα στο απώτερο μέλλον, αλλά αυτό προς ώρας είναι περισσότερο δήλωση προθέσεων, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινκ. Είναι μια εξασφάλιση μεγάλης αξίας για τους πολίτες και τις αγορές ότι η χώρα δεν θα είναι μόνη αν γίνει κάτι απρόβλεπτο.

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στο να εκμοντερνίσει την οικονομία της αν συνεχίσει να παίρνει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Θα χρειαστεί προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να μπει η οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Δεν είναι όμως μόνη. Είναι μέρος της Ευρώπης που θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι της.

SHARE