Kώστας Στούπας: Σφιχτά τις ζώνες ασφαλείας και καλή τύχη;

1) Σφικτά τις ζώνες ασφαλείας και καλή τύχη;…

Το ρεπορτάζ…

«Δήλωση-σοκ έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού των πολιτών από τα ΜΜΕ και τις τράπεζες, με την απειλή της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή…

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί ότι τελικός στόχος του «σχεδίου» δημιουργίας πανικού από τα ΜΜΕ και τις τράπεζες είναι η ανάσχεση της ανόδου που φέρεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των νέων επαναληπτικών εκλογών…».

Κι ο  ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε το παρακάτω σχόλιο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα μπορούσε η εβδομάδα 6-13 Μαϊου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως εβδομάδα ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας…».

Το σχόλιο…

Υπάρχει ένα ανέκδοτο όπου ένας οδηγός μπαίνει κατά λάθος στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας. Μετά από λίγα λεπτά ακούει στο ραδιόφωνο μια  προειδοποίηση προς τους οδηγούς, πως ένα αυτοκίνητο έχει εισέλθει στην αντίθετη λωρίδα και πορεύεται με μεγάλη ταχύτητα…

«Μόνο ένας;» σχολιάζει «Εδώ να δεις τι γίνεται: Όλοι αντίθετα πάνε…».

Ας δεχτούμε την υπόθεση πως όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και όλες οι φωνές σε αυτά ανεξαιρέτως συμμετέχουν σε κάποια συνωμοσία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας τα σβήσουμε λοιπόν από το χάρτη τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν θα παρακολουθούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα σενάρια  πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ με  μια  άτακτη κατάρρευση με  αποκαλυψιακές συνέπειες, είναι καθημερινό εκτεταμένο φαινόμενο.

Μιλάνε για συνέπειες όπως:  καταρρεύσεις τραπεζών,  επιδρομές σε σούπερ μάρκετ, κινητοποίηση του στρατού… και πολλά άλλα.

Ολόκληρος ο παγκόσμιος τύπος μετέχει στη συνωμοσία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι δυνατόν η ερμηνεία της πραγματικότητας με απαρχαιωμένες ταξικές  αναλύσεις και ανάλογες θεωρίες συνωμοσίας να οδηγούν κάποιους σε τόσο στρεβλές αναγνώσεις;

Είναι δυνατόν άνθρωποι με ελεύθερη πρόσβαση της πληροφόρησης να πιστεύουν πως η εκπληκτική άνοδος των ποσοστών τους στο 20% τους έχει καταστήσει στόχο κάποιας  παγκόσμιας συνωμοσίας;

Συγκρίνοντας τον ελληνικό τύπο με το διεθνή βρίσκω τον πρώτο, πολύ πιο ψύχραιμο για τα πιθανά σενάρια που έχουν δρομολογηθεί.  Τόσο ψύχραιμο που πολλά ΜΜΕ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν από τους αναγνώστες τους πως τους προειδοποίησαν με την αρμόζουσα ένταση, έτσι ώστε να προλάβουν τα χειρότερα αν…

Στο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να αντιληφθούν την  διαφορά που υπάρχει μεταξύ του 7%, του 17% και του 47% στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Με το 7% μπορείς να λες ό,τι θέλεις. Σπάνια μετέχεις σε αποφάσεις και σπάνια φέρεις ευθύνη και για τα λεγόμενα και πολύ περισσότερο για τα πεπραγμένα.

Στο 17% ενδέχεται αν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση αποτελείς κυβέρνηση εν αναμονή. Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί στο 17% είναι να μιλάς με την αλαζονεία του 47% και να συμπεριφέρεσαι με την ανευθυνότητα του 7%…

Προχθές ο αγαπητός σε πολλούς αριστερούς νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν έγραφε πως η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρω μπορεί να είναι και θέμα μηνός και έδινε συμβουλές στις ευρωπαϊκές αρχές να πάρουν μέτρα για να αποφύγουν τις συνέπειες άλλες χώρες.

Έλεγε λοιπόν πως καθώς αυτό ενδέχεται να δρομολογήσει φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες του νότου να είναι έτοιμες οι αρχές να άρουν την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και να επιβάλουν όρια στις αναλήψεις. Προτείνει το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με άνοιγμα των πιστώσεων από την ΕΚΤ για να μην υπάρξει κατάρρευση του συστήματος.

Δεν έχω καθόλου καλή γνώμη για το μέτωπο του δικομματισμού που κυβέρνησε τα τελευταία τριάντα χρόνια  και χρεοκόπησε τη χώρα και την κοινωνία.

Πιστεύω πως στην συντριπτική πλειοψηφία αυτοί που μας κυβέρνησαν ήταν πολύ περισσότερο ανεπαρκείς απ’ όσο έπρεπε και πολύ περισσότερο διαφθαρμένοι και πελατοκράτες απ’ όσο άντεχε το σύστημα.

Δυστυχώς δεν έχω καλύτερη γνώμη γι’ αυτούς που «ράβουν» κουστούμια να τους αντικαταστήσουν. Θα αποδειχτούν και στους δυο τομείς χειρότεροι.

Η ερμηνεία του κόσμου με προκαταλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας μοιάζουν με κάποιον που οδηγεί ενίοτε και με 200 χλμ τη ώρα και  στο παρμπρίζ έχει μια ζωγραφισμένη την εικόνα μιας ευθείας λεωφόρου.

Όπερ, φορέστε τις ζώνες σφιχτά…

Τα δυο άκρα…

Το γεγονός πως  η Άκρα Αριστερά και η Άκρα Δεξιά εκφράζουν παραπλήσιες απόψεις για τον τύπο, κατά την γνώμη μου δεν είναι τυχαίο. Αμφότεροι πιστεύουν πως κατέχουν κάποια απόλυτη αλήθεια.

Η δυναμική άνοδος των ποσοστών τους μοιάζει, εξ αποκαλύψεως δικαίωση των αληθειών που πρεσβεύουν.

Πιστεύουν πως κανείς δεν έχει λόγο  να φέρνει αντιρρήσεις ή να είναι επιφυλακτικός  στο αυτονόητο της δικιάς του αλήθειας. Αν το κάνει, σημαίνει πως τα κίνητρα είναι σκοτεινά και ύποπτα.

Είναι η παγίδα που πέφτουν όλοι οι φανατικοί. Είναι το σήμα κατατεθέν όλων των ολοκληρωτισμών.

2) Σε πόσα σημεία διαφωνείς με το μνημόνιο;…

Το μνημόνιο έχει αναδειχτεί στην «πέτρα του σκανδάλου» της κοινωνίας γιατί κάποιοι αχρείοι πολιτικοί δίστασαν να αναλάβουν την ευθύνη να προωθήσουν στη χώρα αλλαγές που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν και θα γίνουν, είτε με Ευρω, είτε με δραχμή, είτε με δημοκρατικές κυβερνήσεις είτε Αριστερή η Δεξιά Χούντα.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως απλά κάποιοι λαϊκιστές δημαγωγοί εκμεταλλεύονται την σύγχυση που προκαλεί η προσαρμογή σε μια κοινωνία που ευημερούσε με δανεικά τα οποία σταμάτησαν. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Παρακάτω υπάρχει μια περιληπτική καταγραφή των μέτρων του μνημονίου 2 που μας έστειλε κάποιος φίλος της στήλης.

3)Μετοχές και δραχμές…
Κώστα  καλημέρα, καλή  βδομάδα

α)Στο  ΧΑΑ, οι επενδυτές από ξένες  χώρες  κατέχουν το 50% .
Αν ω μη γένοιτο  επιστρέψουμε στη δρχ  ή  μας επιστρέψουν,  οι ξένοι επενδυτές  αν πωλήσουν  τις μετοχές τους, τι θα εισπράξουν ΔΡΧ ??

β) Οι Έλληνες  επενδυτές  τα τελευταία  5 χρόνια προσπαθώντας να μην έχουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, επένδυσαν σε μετοχές , etf  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ σε ενδεχόμενη  επιστροφή της χώρας μας  στη ΔΡΧ , οι συμπατριώτες  μας , όταν πωλούν  τις μετοχές ή τα etf  τους σε τι θα πιστώνεται  ο λογαριασμός τους-  στις  ελληνικές  ΑΧΕ- ΑΕΠΕΥ   σε  ευρώ ή δολάρια  οπού είναι αποτιμημένο το χαρτοφυλάκιο τους
ή σε  ΔΡΧ;

Με εκτίμηση
ΝΝ

Απάντηση:  Στην περίπτωση επιστροφής  στη δραχμή και οι μετοχές θα αποτιμώνται σε δραχμές  οπότε όποιος πουλάει θα εισπράττει δραχμές.

Βέβαια οι τιμές μόλις προσδιοριστούν θα εκτοξευθούν γιατί θα έχει εκπληρωθεί ο κίνδυνος.  Μια γραμμή παραγωγής είτε στην Ελλάδα με δραχμές είτε στην Γερμανία με Ευρω έχει παραπλήσια αξία στο βαθμό που έχει τα ίδια περιθώρια κέρδους. Άρα, οι τιμές θα κινηθούν προς τις πραγματικές αξίες.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μια εταιρεία να χρωστάει σε Ευρω και να εισπράττει σε δραχμή που θα υποτιμάται. Η εταιρεία αυτή δεν θα μπορεί να πληρώσεις τις υποχρεώσεις της. Οι εξαγωγικές που εισπράττουν σε σκληρό νόμισμα δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Τα ETF’s εξωτερικού όταν πωληθούν εισπράττεις ξένο νόμισμα. Αν θέλεις το φέρνεις εντός σε ξένο νόμισμα ή το αφήνεις έξω σε ξένο νόμισμα. Η ΑΧΕ μπορεί να μετατρέψει  τα ρευστά σου διαθέσιμα μόνο με εντολή σου.

Τώρα αν προκύψει κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να τα δημεύσουν όλα, οπότε η συζήτηση είναι θεωρητική. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να μάθεις σε ποιον ξένο θεματοφύλακα υπάρχει η μερίδα με τα αξιογραφά σου. Να επικοινωνήσεις μαζί του και να ορίσεις να δέχεται μόνο από σένα εντολές. Δεν υπάρχει προηγούμενο αλλά με βάση τις διεθνείς συμβάσεις τα ατομικά δικαιώματα κάποιου αναγνωρίζονται ακόμη και αν στη χώρα του παραβιάζονται…

4)Τα χαρτονομίσματα είναι ασφαλή;
κ. Στούπα,
Έχω μια μικρή επιχείρηση και με όλα όσα συμβαίνουν ανησυχώ. Δεν μπορώ να έχω το κεφάλαιο κίνησης εκτός Ελλάδος αλλά φοβάμαι να το έχω και στην τράπεζα για τον κίνδυνο της δραχμής. Τα Ευρω που έχω φυλαγμένα σε ασφαλές σημείο αν γυρίσουμε ξαφνικά στη δραχμή θα έχουν την αξία του Ευρώ; Θα μπορώ να δηλαδή να πληρώνω το εμπόρευμα με τα χρήματα που έχω φυλαγμένα;
ΓΓ
Απάντηση: Ένα χαρτονόμισμα είναι πληρωτέο άμα τη εμφανίσει. Ένα χαρτονόμισμα της ΕΚΤ σαν αυτά που έχεις, έχει την ίδια αξία σε όλη την υφήλιο με ένα αντίστοιχο που κατέχει και ένας Γερμανός.  Εκτός αν η ΕΚΤ τυπώσει νέα και αλλάξει τα παλιά, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.
Τα αποθησαυρισμένα Ευρω κινδυνεύουν μόνο στην περίπτωση που η κρίση εξαπλωθεί και επιστρέψουν όλοι στα εθνικά τους νομίσματα, οπότε θα καταργηθεί το Ευρω. Δες την ταινία Good bye Lenin! Περιγράφει με σπαρταριστό τρόπο ένα παρόμοιο περιστατικό.

Αν τα πράγματα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν καλά και τεθούν εκτός ελέγχου, το δημόσιο σε λίγο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αν δεν λάβει μέτρα να διορθώσει αυτή την κατάσταση για να μην διαλυθεί θα αναγκαστεί να τυπώσει ένα νέο νόμισμα, μια νέα δραχμή. Η αξία της οποίας θα είναι ευτελής και έτσι αντί μια εσωτερικής μείωσης 30% οι μισθοί θα υποστούν μια μείωση πολύ μεγαλύτερη και όλοι θα είναι στην αρχή ευχαριστημένοι γιατί θα πληρώνονται και πάλι.

Μετά από λίγο όμως θα καταλάβουν πως δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα και θα οργιστούν, όχι εναντίον των μνημονιακών όπως τώρα, αλλά των αντιμνημονιακών που τους πουλούσαν «φούμαρα»  και τους οδήγησαν στο γκρεμό. Γιατί και Ευρω δεν θάχουν τότε και σκληρότερα μέτρα θα πάρουν. Αυτό είναι το σενάριο πλήρους βουλγαροποίησης. Τι να το κάνουμε  τότε αν τιμωρηθούν κάποιοι υπεύθυνοι, για δόλο ή βλακεία(που είναι και το πιθανότερο);

Το πιο πιθανό είναι σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν δυο νομίσματα για πολλά χρόνια. Ένα με το οποίο θα πληρώνονται οι μη έχοντες ισχυρή ανταλλακτική αξία και ένα για τους έχοντες. Αν π.χ. σπάσεις το πόδι σου και χρειαστείς γιατρό, αυτός δεν θα θέλει το φακελάκι σε δραχμές αλλά σε Ευρω.

Το σκηνικό θα θυμίζει μετεμφυλιακή Ελλάδα, όταν παράλληλα με τη δραχμή κυκλοφορούσαν και οι χρυσές λίρες. Η πείνα θα φέρει τον επόμενο Παπάγο που θα βάλει τάξη και «γύψο». Η φθηνή εργασία και η πειθαρχία θα φέρει επενδύσεις εντάσεως εργασίας…

Kώστας Στούπας
capital.gr
SHARE