Ιταλικός “πυρετός” στο Eurogroup

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η ατζέντα προβλέπει συζήτηση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τις στρατηγικές ανάπτυξης και απασχόλησης, τη χρηματοπστωτική σταθερότητα και την τραπεζική ένωση.

Στο πλαίσιο του πρώτου θέματος όλα τα βλέμματα να είναι βεβαίως στραμμένα στην Ιταλία, η οποία έχει κληθεί  να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό έως τις 13 Νοεμβρίου.

Αν και στον ιταλικό Τύπο διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Λέγκας- Πέντε Αστέρων να βάζει νερό στο κρασί της σε κορυφαίες δεσμεύσεις της, όπως αυτές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επισήμως η ιταλική πλευρά διαμηνύει πως δεν αλλάζει ρότα.

«Δεν υπάρχει Plan B» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. Aπό την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στους Financial Times όχι μόνο απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής των δημοσιονομικών σχεδίων, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός, που όπως λέει δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, θα καταστεί «συνταγή» για την αναζωογόνηση ολόκληρης της Ευρώπης.

Το ιταλικό επιχείρημα είναι πως αυτή η στρατηγική αν και βραχυπρόθεσμα φουσκώνει το έλλειμμα, μεσοπρόθεσμα μειώνει έλλειμμα και χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

SHARE