ΙΤΑΛΙΑ: Πάει ξανά σε εκλογές; Διάγγελμα Mattarella

 

Τα κόμματα θα πρέπει να διαλέξουν: ή άμεσα εκλογές ή ουδέτερη κυβέρνηση έως τον Δεκέμβριο, δήλωσε με σημερινό  του τηλεοπτικό διάγγελμα ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του με τα κόμματα.

«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο ιταλός πρόεδρος, τονίζοντας πως απέτυχαν όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις.
Παράλληλα, ο Mattarella κατέστησε σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Paolo Gentiloni έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της.

Ο ιταλός πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων και ότι αν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Ο Mattarella άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας ουδέτερης κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο κοινοβούλιο.

Τέλος, ο ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε σαφή ανάληψη ευθύνης, υπενθυμίζοντας ότι αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως αρμόζει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου.

SHARE