ΙΤΑΛΙΑ: Όχι των Πέντε Αστέρων στην ακροδεξιά του Σαλβίνι

Το κόμμα των Πέντε Αστέρων δεν θεωρεί πλέον ως αξιόπιστο εταίρο τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λίγκας.  Κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματος των Πέντε Αστέρων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Λουίτζι ντι Μάιο, συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως δεν θεωρούν ως αξιόπιστο συνομιλητή τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό τους εταίρο.

Η εξέλιξη αυτή μηδενίζει κάθε πιθανότητα ανασυγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ το κόμμα των Πέντε Αστέρων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό της Λίγκα έχει αυξηθεί σημαντικά και το ακροδεξιό κόμμα είναι σήμερα το δημοφιλέστερο στην Ιταλία. Αντίθετα το κόμμα των Πέντε Αστέρων έχει δει την δική του απήχηση στο εκλογικό σώμα να συρρικνώνεται διαρκώς στη διάρκεια των 14 μηνών συνεργασίας με τον Σαλβίνι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΝΤΙ

Παρέμβαση για την πιθανή λύση της διαφαινόμενης κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία επεχείρησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προτείνοντας μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), που θα προκύψει από τις παρούσες κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Il Messaggero», ο Πρόντι διατυπώνει την πρόταση μίας «κυβέρνησης Ούρσουλα», κατά τα πρότυπα της συνεννόησης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αναδείξουν ως πρόεδρο της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προκύψει από τη συμβιβαστική συνεργασία των δύο κομμάτων (Pd και Πέντε Αστέρων), ίσως και με τη συνέργεια κάποιου τμήματος της δεξιάς παράταξης Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο σημείο αυτό και ο στενός συνεργάτης του «Καβαλιέρε» Τζάνι Λέτα, τον προέτρεψε να συμμετέχει και η Forza Italia σε περίπτωση μίας τέτοιας «θεσμικής» κυβέρνησης.

Ο Πρόντι δηλώνει στην παρέμβασή του πως «καίτοι η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αυτή καθαυτή μία παθολογία, θα πρέπει να θεωρείται ως το έσχατο μέσον» σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία