Ιταλία: Moody’s – Fitch προειδοποιούν αξιολόγηση, τράπεζες

Η Ιταλία και ο προυπολογισμός της, στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Ο πρώτος, υποβάθμισε το αξιόχρεο στη βαθμίδα Baa2, επικαλούμενος το έλλειμμα και ο δεύτερος  προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις θέτουν υπό αυξανόμενη πίεση το αξιόχρεο  και  ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.

Βασική αιτία της υποβάθμισης είναι η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού, στο οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,4%. Κατά τον οίκο αυτό είναι κάτι που θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας.

Η Moody’s αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία.

 

O οίκος Fitch προειδοποίησε την Ιταλία ότι οι εξελίξεις θέτουν υπό αυξανόμενη πίεση το αξιόχρεο της χώρας και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε «αρνητικές» τον Αύγουστο διατηρώντας την αξιολόγηση σε «ΒΒΒ», επικαλούμενος τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών…

 

 

Ο “ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ” ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ  ΣΑΛΒΙΝΙ

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η απάντηση του Ιταλού υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας στην επιστολή που η Κομισιόν απηύθυνε χθες στην Ιταλία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου» και ότι «θα είναι βασικής σημασίας οι δεσμεύσεις του υπουργού Τρία για μείωση του χρέους και νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο Μοσκοβισί έκρινε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές για ένα ενδεχόμενο italexit, δηλαδή μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο Μοσκοβισί έκρινε ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει κανένα νόημα».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, διεμήνυσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη, για να μπορέσει να δουλέψει».