Ιστορική συμφωνία Γιούνκερ – Τραμπ για εκμηδενισμό των δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Oι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα εργαστούν για τον εκμηδενισμό των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, την αναμόρφωση του Παγκόσμιου οργανισμού Εμπορίου με έμφαση στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων, των κρατικών ενισχύσεων και της υπερπαραγωγής, θα ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού με την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν διάλογο για τον εναρμονισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων, ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τις ΗΠΑ περισσότερη σόγια.

Όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ- ΕΕ που θα περιλαμβάνει και ένα κομμάτι των υπηρεσιών, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τους υφιστάμενους δασμούς στο αλουμίνιο και το ατσάλι από την ΕΕ, ενώ και η ΕΕ θα αποσύρει τα δικά της αντίμετρα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για “μεγάλη ημέρα για το ελεύθερο εμπόριο“. Σημείωσε σε κοινές του δηλώσεις με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μηδενικούς δασμούς, μηδενικές κρατικές ενισχύσεις και μηδενικούς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των δύο περιοχών, προς όφελος των πολιτών σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Έκανε δε λόγο για “μια νέα φάση στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ”, με “ισχυρές εμπορικές σχέσεις, όπου και οι δύο θα κερδίζουν”. Τόνισε δε ότι με τη συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ, θα έχουμε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πήγε στις ΗΠΑ με ένα στόχο μόνο “να φέρω μια συμφωνία και το πέτυχα“. ΕΕ και ΗΠΑ εκπροσωπούν 830 εκατομμύρια πολίτες και το 50% παγκόσμιου ΑΕΠ, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντ.Τραμπ.

«Συνεργασία για την παγκόσμια ασφάλεια και την ευημερία»

“Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον, για να ξεκινήσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων στις οποίες θα κερδίσουμε και οι δύο, θα συνεργαστούμε καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και την ευημερία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από κοινού”, αναφέρουν σε κοινή δήλωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμούν από κοινού περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και περισσότερο από το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, πιο ασφαλές και πιο ευημερούντα“, τονίζουν.

“Ήδη σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερή εμπορική σχέση ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις εμπορικές σχέσεις προς όφελος όλων των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών”, ξεκαθαρίζουν.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για βιομηχανικά και μη βιομηχανικά προϊόντα. Θα εργαστούμε επίσης για τη μείωση των φραγμών και την αύξηση του εμπορίου των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας”, αναφέρουν Γιούνκερ και Τραμπ σε κοινή δήλωση.

“Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνει επίσης το εμπόριο δικαιότερο και πιο αμοιβαίο”, σημειώνουν.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε σχέση με την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισαγάγει περισσότερα υγρά φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό”, αναφέρουν.

Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα να αρχίσουμε έναν στενό διάλογο σχετικά με τα πρότυπα, προκειμένου να διευκολύνουμε το εμπόριο, να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να μειώσουμε το κόστος”, συμπληρώνουν.

Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές. Συνεπώς, θα συνεργαστούμε στενά με ομοϊδεάτες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, των στρεβλώσεων που δημιουργούν κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας”, αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση Γιούνκερ και Τραμπ.

“Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας των πλησιέστερων συμβούλων μας για να προωθήσουμε αυτό το κοινό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα προσδιορίσουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενώ εργαζόμαστε σε αυτό, δεν θα εναντιωθούμε στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής, εκτός και αν οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε επίσης να επιλύσουμε τα ζητήματα δασμών χάλυβα και αλουμινίου και τα τιμολόγια αντιποίνων”, καταλήγουν.