Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι: Κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης- Μεταρρυθμίσεις γρήγορα!

«Σήμα» κινδύνου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι αδύναμη, ενώ, όπως αποδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες, το momentum θα είναι αδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιμένουν, αναγνώρισε ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας την ανάγκη για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά και για δράση εκ μέρους των κυβερνήσεων.

Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μεταρρυθμίσεις, που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, είναι απολύτως αναγκαία, ξακαθάρισε, στέλνοντας για πολλοστή φορά το μήνυμα πως η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής έχει όρια.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι όπως είπε είναι οι επίμονες αβεβαιότητες για γεωπολιτικούς παράγοντες, η απειλή του προστατευτισμού και η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.

Υπό αυτές τις συνθήκες στα επιτόκια δεν θα υπάρξει αλλαγή για μεγάλο διάστημα ακόμη. «Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη σύγκλιση του πληθωρισμόυ προς το στόχο μας» είπε ο κ. Ντράγκι.

Ο Ντράγκι επαναδιατύπωσε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων της, ενώ επανέλαβε τη βεβαιότητά του πως «Η ΕΚΤ έχει πολλά όπλα στο οπλοστάσιό της».

Σε άλλο σημείο της καθιερωμένης του ομιλίας ο Ντράγκι δεσμεύθηκε πως η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην πορεία της οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο χορήγησης φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξήγησε πως είναι «πολύ νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες για τα TLTROs».

«Ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά τους προσεχείς μήνες», προειδοποίησε, επίσης

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εμπορικές διενέξεις, ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι απειλές για το εμπόριο ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι «οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης».

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ επανέλαβε το guidance για τη μελλοντική νομισματική πολιτική και δεν ανακοίνωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών (TLTRO).

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2019 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης σύγκλισης του πληθωρισμού προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζει να επανεπενδύει όλα τα κεφάλαια από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στα πλαίσια του προγράμματος APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πέραν της ημερομηνίας που θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση, για όσο χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από ότι συνήθως, για να παραστούν οι αξιωματούχοι της στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

SHARE