Ηχηρή παρέμβαση Ρωσίας για τα Σκόπια: Οι Πρέσπες επιβλήθηκαν από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

 

Η Ρωσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας άκυρο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ.Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϋκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν στα Σκόπια και στην Αθήνα, τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «κορυφαίοι πολιτικοί από το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα, παρεμβαίνοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους».

Το ρωσικό υπουργείο σημειώνει πως παρά το γεγονός πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν ψήφισαν, το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, καθώς και από την Ουάσιγκτον, κάτι που καταδεικνύει την «επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Η Μόσχα υποστηρίζει πως μια μακροχρόνια λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο από τις δύο πλευρές, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και μόνο εντός των νόμιμων πλαισίων και με ευρεία λαϊκή στήριξη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτυγχάνει ξεκάθαρα να ικανοποιήσει τα κριτήρια αυτά» τονίζει η Μόσχα, λέγοντας πως δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

SHARE