Η Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Κυριακή

Πολίτες από όλες τις γωνιές της χώρας αναμένεται να γεμίσουν την πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των λεωφορείων, απ΄ολόκληρη την Ελλάδα, που δημοσιοποιούνται στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης («Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία») για την ενημέρωση όσων θέλουν να βρεθούν την Κυριακή στην Αθήνα, ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», που διοργανώνει τη μεγάλη κινητοποίηση, αισιοδοξεί πως η παρουσία του κόσμου θα είναι μαζική και δεν θα μπορέσει να περάσει απαρατήρητη.

Με σύνθημα «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω. Στις 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα στέλνουμε το μήνυμα στον κόσμο όλο», και βίντεο από το προηγούμενο αντίστοιχο συλλαλητήριο αλλά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Επιτροπή ενημερώνει ότι το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι και δίνει οδηγίες για τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα.

Σε άλλη ανάρτησή της η Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για την τελική μάχη του νέου Μακεδονικού Αγώνα.

Οι διοργανωτές αναμένουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαδηλωτές από όλη τη χώρα αναμένεται στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Κυρίζογλου και οι εκπρόσωποι πρωτοβουλιών υπογράμμισαν ότι «με δημοκρατικό τρόπο» θα συνεχίσουν να εκφράζουν τη διαφωνία τους στη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισαν ότι θα βρίσκονται -καθώς έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις- στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή.

Στην Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τα περυσινά συλλαλητήρια, αισθητή είναι η κινητοποίηση όχι μόνο συλλογικών φορέων, αλλά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία, δήμων και τοπικών Μητροπόλεων που πρωτοστατούν ώστε ο κόσμος μαζικά να διαδηλώσει στην Αθήνα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσω της καμπάνιας «Respect the Truth» (Σεβασμός στην Αλήθεια) που έχει ξεκινήσει στα social media, ζητάει από τους Μακεδόνες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της Κυριακής. Ο ίδιος, έχει προτείνει και έχει επιτύχει την έκδοση ψηφίσματος κατά της Συμφωνίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, το οποίο απέστειλε στους βουλευτές όλης της χώρας, ώστε να ενημερωθούν αφενός για τις θέσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αφετέρου να λάβουν το μήνυμα της καταψήφισης της συμφωνίας όποτε κι αν αυτή έρθει στη Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρόεδρό της -δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης- Λάζαρο Κυρίζογλου, να δρομολογεί για το πρωί της Κυριακής έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση αιρετών της Τ.Α. και αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που υπάρχει σκέψη να κατατεθεί ως αίτημα δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Να σημειωθεί πως 67 συνολικά δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και μόνο 5 δηλώνουν υπέρ ή κρατούν ουδέτερη στάση.

Όσον αφορά τους συλλογικούς φορείς, μαζική είναι η πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Κυριακής, όχι μόνο από συλλόγους Μακεδόνων, αλλά επίσης Ποντίων, Βλάχων, Θρακιωτών, Σαρακατσάνων κ.α.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και πρωτοβουλιών, που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν σε αυτήν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτιζικώστας.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν κινήσεις που μπορούν να κάνουν, ώστε να εμποδίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση και -μεταξύ άλλων- κατέληξαν σε έκτακτες γενικές συγκλήσεις Δημοτικών Συμβουλίων στους δήμους αλλά και σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.