Η Βενεζουέλα καταργεί το δολάριο – Με ευρώ οι διεθνείς συναλλαγές

Την «κατάργηση» του δολαρίου και την επιλογή του ευρώ για τις διεθνείς συναλλαγές και την αγορά συναλλάγματος ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μέσω δημόσιας δήλωσης που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, Tareck El Aissami.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας Calixto Ortega και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Simon Zerpa, ο οικονομικός αντιπρόεδρος είπε ότι «εξακολουθούν να προσπαθούν να επιβάλλουν συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντιστοιχούν σε λογικούς οικονομικούς τύπους».

Ο El Aissami εξήγησε ότι οι τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της χώρας του «μπλοκάρουν τη δυνατότητα της Βενεζουέλας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην αγορά συναλλάγματος χρησιμοποιώντας το δολάριο». Είναι μια «παράνομη, αυθαίρετη απαγόρευση, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Μεταξύ των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι το αίτημα να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο για τον τραπεζικό δημόσιο σύστημα. Ισχυρίστηκε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών με χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι σε 57 ημέρες από το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που προέβαλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έχουν γίνει συναλλαγές για 60 εκατομμύρια μέσω του συστήματος δημοπρασιών Dicom σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, οι αγροτοβιομηχανικοί και φαρμακευτικοί τομείς έχουν δηλώσει ότι όταν οι πληρωμές σε ξένο νόμισμα εκδίδονται από τη Βενεζουέλα,  οι συναλλαγές αποκλείονται αμέσως.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε ότι «ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ επηρεάζει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας. Αυτό συμβαίνει για να δούμε πόσο μακριά έρχεται η τρέλα του ιμπεριαλισμού».

Ο El Aissami ανέφερε επίσης ότι ολόκληρο το εθνικό τραπεζικό σύστημα θα ενσωματωθεί στο σύστημα συναλλαγματικής αγοράς της Dicom.

SHARE