Η Ρωσία του Πούτιν: Στο 3% το 90% καταθέσεων – μετρητών! – 163.000 εκατομμυριούχοι

Το 3% των κατοίκων της χώρας αποδείχθηκε ότι κατέχουν περίπου το 90% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μετρητών στη Ρωσία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη την έρευνα που πραγματοποίησε από κοινού η Ανώτατη Σχολή Οικονομίας με την τράπεζα Vneshekonombank, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του περασμένου έτους.

Εξάλλου η διεθνής έρευνα The Wealth Report 2019 αναφέρει ότι στη Ρωσία ζουν 163.000 εκατομμυριούχοι και 1.500 πολυεκατομμυριούχοι, η περιουσία καθενός από τους οποίους υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την κατηγορία των πλουσίων, η Ρωσία βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες του κόσμου.

Το δημοσίευμα της Kommersant

Η εφημερίδα Kommersant στο άρθρο της, αναφερόμενη στο ποσοστό των πλούσιων Ρώσων, γράφει ότι παρόλο που τα εισοδήματα τους κατά μέσο όρο μειώθηκαν στο διάστημα 2013-2018, το ποσοστό των αποταμιεύσεων και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι πιο πλούσιοι Ρώσοι πολίτες αυξήθηκε.

Το 2018 σε αυτό το 3% του πληθυσμού ανήκε το 89% όλων χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 92% όλων των προθεσμιακών καταθέσεων και το 89% όλων των αποταμιεύσεων.

Στο 20% του πιο φτωχού τμήματος του πληθυσμού αναλογούσε το 6% των χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 4% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 3% των αποταμιεύσεων.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “οι όγκοι των χρηματοοικονομικών στοιχείων του πληθυσμού καθορίζονται πλήρως από την πιο πλούσια ομάδα του”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας που πραγματοποίησε η τράπεζα Credit Suisse, το 2018 στα χέρια του 10% των πιο εύπορων Ρώσων συγκεντρώθηκε το 82% όλου του πλούτου της χώρας. Σε διάστημα ενός χρόνου οι εκατομμυριούχοι σε δολάρια στην Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30%. Με βάση τον δείκτη συγκέντρωσης του πλούτου (και επομένως της κοινωνικής ανισότητας) η Ρωσία ξεπερνάει αισθητά πολλές μεγάλες χώρες, επισημαίνει το περιοδικό Forbes με βάση τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας.

 

SHARE