Η μεγάλη κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν – Από Δευτέρα τα μέτρα Τραμπ

epa04032364 A general view of the capital of Tehran, Iran, 20 January 2014. Media reports state that the European Union and the United States are expected on 20 January 2014 to suspend sanctions against Iran for several months, in return for Tehran's scaling back of nuclear enrichment - the first concrete step to address fears that Iran is seeking a nuclear weapon. The carefully choreographed sequence of events begins when inspectors from the International Atomic Energy Association (IAEA) confirm that Tehran is complying with its side of a deal struck in November with Britain, China, France, Germany, Russia and the US. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου. Τη λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον  εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

“Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες που έχουν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφεραν στην ανακοίνωση αυτή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των τριών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ιδιαίτερα –οι τρεις χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 (JCPoA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες για να διατηρηθούν οι οικονομικοί δίαυλοι με την Τεχεράνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα για να συναποφασίσουν τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τις συναλλαγές με την Τεχεράνη, καθώς η ΕΕ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που εμπορεύονται με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση. (ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ)

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Στις 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Μάικ Πομπέο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι κυρώσεις αν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε:

«Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ΚΟΣΔ, σχεδόν κάθε σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράν. Έτσι, ενώ οι κυβερνήσεις τους λένε ότι είναι εντάξει να δουλεύουν εκεί, αυτοί γνωρίζουν τα λόγια του Προέδρου (Τραμπ), που είπε ότι αν επιλέξετε να συνεργαστείτε με το Ιράν, αυτή είναι η δική σας επιλογή, αλλά αν το κάνετε δεν θα κάνετε επιχειρηματικές σχέσεις και με την Αμερική. Πρέπει να επιλέξετε ανάμεσά μας. Και (…) σχεδόν 6 μήνες μετά τον Μάιο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες επιλέγουν -όπως είναι αναμενόμενο- να συνεργάζονται με την Αμερική. Επομένως, είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι κυρώσεις αν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ιρανική ηγεσία.

 

 

SHARE