Η Κύπρος εκλέγει σήμερα Πρόεδρο – Αναστασιάδης ή Μαλάς

 

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς αντιμετωπίζουν σήμερα για δεύτερη φορά ο ένας τον άλλο στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών με στόχο να κυβερνήσουν τη χώρα για την επόμενη πενταετία. Η πρώτη φορά ήταν κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2013.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας κατέρχονται στο δεύτερο γύρο, όπως και στον πρώτο, έχοντας, ο μεν Νίκος Αναστασιάδης τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Σταύρος Μαλάς τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, ο Νίκος Αναστασιάδης με σημαία του την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεργασία «που θα οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα στους κοινούς στόχους» κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να του δώσουν μια ισχυρή εντολή για να ενισχύσει την προοπτικής της χώρας. Ο Σταύρος Μαλάς προτρέπει για κομματική υπέρβαση και κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι» στην επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, πίεση προς τους ψηφοφόρους για να προσέλθουν στην κάλπη βάζουν τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων. Το βάρος της προσοχής τους στρέφεται προς τους ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου, αλλά και αυτούς που επέλεξαν την αποχή στον πρώτο γύρο. Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού ανέβασαν τους τόνους, θέτοντας διλήμματα προς τον λαό.

Ένα από τα θέματα που πίεσε το πολιτικό θερμόμετρο σε επικίνδυνα ύψη ήταν η απόσυρση του χάρτη που κατέθεσε η τουρκική πλευρά. Ένα θέμα που προκάλεσε πρωτοφανή σε ένταση επίθεση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο κατηγόρησε, μεταξύ πολλών επιθέτων που χρησιμοποίησε, και ότι ψεύδεται. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκαθάρισαν χθες πως είχαν ενημερώσει την ελληνοκυπριακή πλευρά μόνο για το αίτημα Ακιντζί να αποσύρει τον χάρτη τον περασμένο Δεκέμβρη και ουδέποτε επανήλθαν.

SHARE