Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές αξιολόγησης σε πέντε ιταλικές τράπεζες

Η UniCredit SpA και η Intesa Sanpaolo SpA συγκαταλέγονται στις πέντε ιταλικές τράπεζες των οποίων η προοπτική αξιολόγησης υποβαθμίστηκε από την Fitch Ratings, μετά την απόφαση του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προοπτικές της Ιταλίας, σε αρνητικές.

Το «Outlook» των UniCredit, Intesa, Mediobanca SpA, Credito Emiliano και Banca Nazionale del Lavoro SpA μειώθηκε σε αρνητική από σταθερή που ήταν προηγουμένως, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη. Η Fitch επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η απόφαση αντανακλά την άποψη της Fitch ότι οι τράπεζες πιθανόν να υποβαθμιστούν εάν μειωθεί η αξιολόγηση της Ιταλίας. Η Fitch μείωσε τις αξιολόγηση των προοπτικών για την Ιταλία την Παρασκευή, αναφερόμενη σε αυξημένο κίνδυνο αντιστροφής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία αντιστροφή επηρεάζει αρνητικά τα βασικά πιστοληπτικά δεδομένα της χώρας. Οι δημοσιονομικοί και άλλοι κίνδυνοι πολιτικής ενισχύονται από τον σχετικά υψηλό βαθμό πολιτικής αβεβαιότητας, ανέφερε η εταιρεία.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται αυτό το καλοκαίρι στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, με τις αποδόσεις των ομολόγων να ωθούνται υψηλότερα, ανταποκρινόμενες στις δαπανηρές εκλογικές υποσχέσεις της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν έντονες φορολογικές περικοπές και κάποια μορφή καθολικού εισοδήματος για τους φτωχούς που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο χρέος και το έλλειμμα της χώρας.

Οι Intesa, Mediobanca και Credem επικεντρώνουν τον κύκλο εργασιών τους κυρίως στην Ιταλία, οπότε οι αξιολογήσεις τους «επηρεάζονται ιδιαίτερα από το προφίλ κινδύνου της ιταλικής κυριαρχίας και της εγχώριας οικονομίας», δήλωσε η εταιρεία αξιολόγησης. Οι προοπτικές της UniCredit αναθεωρήθηκαν παρά τη γεωγραφική διαφοροποίησή της, καθώς το προφίλ κινδύνου της μητρικής τράπεζας παραμένει σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένο με αυτό της Ιταλίας.

SHARE