Η αστυνομία θα κυνηγήσει τον Ρουβίκωνα για φοροδιαφυγή!

Παρότι ο διάσημος μαφιόζος Αλ Καπόνε διέπραξε ο ίδιος και «παρήγγειλε» δεκάδες δολοφονίες αντιπάλων του, η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο κατόπι του κατάφεραν τελικά να τον παγιδεύσουν και να τον στείλουν φυλακή για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Ένα αντίστοιχης έμπνευσης σχέδιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», επεξεργαστεί τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία προκειμένου να πετύχει την απενεργοποίηση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δράση της, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση και βεβαίως στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Υιοθετώντας τον άτυπο κανόνα που λέει «αν θες να μάθεις την αλήθεια ακολούθα το χρήμα», οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. κατάρτισαν το τελευταίο διάστημα ένα απόρρητο σχέδιο που προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των –κατά τους αστυνομικούς– «μαύρων» ταμείων της αναρχικής ομάδας. Οι λεπτομέρειές του έχουν αποτυπωθεί σε υπόμνημα 80 σελίδων που συνέταξαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στα χέρια κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι η εξής: η αναρχική ομάδα αριθμεί δεκάδες μέλη, τα οποία συμμετέχουν σε εράνους και εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση της συλλογικότητας, δίχως τα χρήματα που περνούν από τα χέρια των μελών της αναρχικής ομάδας να υπόκεινται σε φορολογικό ή άλλου είδους έλεγχο. Επιπλέον, ο «Ρουβίκωνας» χρησιμοποιεί ως έδρα του τον κατειλημμένο χώρο «K*Βοξ» στα Εξάρχεια, τον οποίο επισκέπτονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο πάνω από 200 άτομα. Οι υπεύθυνοι του υπό κατάληψη κτιρίου της οδού Θεμιστοκλέους 82 σερβίρουν μπίρες και ποτά στους επισκέπτες δίχως φυσικά να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά, ενώ οι νεαροί που απασχολούνται συστηματικά εκεί (π.χ. στο μπαρ) δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Το 80 σελίδων σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την ενεργοποίηση όχι μόνο της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αλλά της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ ακόμα και της Αρχής για το «Ξέπλυμα», που θα αναλάβουν από κοινού να ασκήσουν πίεση στην αναρχική ομάδα βεβαιώνοντας στα μέλη της φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις. «Μία ακόμα δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος π.χ. για φθορά ξένης περιουσίας δεν αποτελεί πλήγμα για τα μέλη της ομάδας. Δεν ισχύει το ίδιο για ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία», σχολίασε στην «Κ» αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη. Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η πρόσφατη αναφορά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνης Παπακώστα ότι θα στείλει στα μέλη του «Ρουβίκωνα» τον «λογαριασμό» για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει…

Tον Οκτώβριο του 2017 μετά ένα μπαράζ ενεργειών του «Ρουβίκωνα» με αποκορύφωμα την εισβολή μελών του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να προχωρήσει σε συνένωση όλων των επιμέρους δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί για δράσεις της ομάδας. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της. Το εγχείρημα, όπως πολλοί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπαν, δεν τελεσφόρησε και τα στελέχη της αναζήτησαν εναλλακτικά σχέδια για να περιορίσουν τη δράση της ομάδας. Με απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στο κυνήγι του «Ρουβίκωνα» μπήκε και η Αντιτρομοκρατική, ενώ η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας υιοθέτησε τακτική προληπτικών ελέγχων, προσάγοντας στα γραφεία της για «φιλικές συζητήσεις» μέλη της συλλογικότητας.

Η αφορμή

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονταν μυστικό σχέδιο για τον έλεγχο των «μαύρων» ταμείων της αναρχικής ομάδας. Η σύνταξη του 80σέλιδου πορίσματος ολοκληρώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού και εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στα χέρια ανώτατων στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη.

Πηγή που μίλησε στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι αφορμή για την κατάρτιση του απόρρητου σχεδίου υπήρξε παλαιότερη, δημόσια τοποθέτηση δραστήριου μέλους της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία από τη χρήση του κατειλημμένου «Βοξ», το διάστημα 2012-2015, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 143.000 ευρώ, που φέρεται να διατέθηκε σε δράσεις αλληλεγγύης. Πιο πρόσφατα, τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών ενεργοποίησε κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση που απηύθυνε η αναρχική ομάδα. Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Αthens Indymedia γινόταν αναφορά σε πρόστιμο ύψους 14.400 ευρώ που τα ποινικά δικαστήρια επέβαλαν σε μέλη της ομάδας. Oι αντιεξουσιαστές διευκρίνιζαν ότι οι δωρεές θα γίνονταν όχι μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με τρόπο που θα τους υποδείκνυαν κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

SHARE