Η απολογία – αποκάλυψη του Θ.Τσουκάτου στη δίκη της Siemens

Απολογία – αποκάλυψη για το πως λειτουργούσε (και λειτουργεί;) το πολιτικό σύστημα, δεχόμενο την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων χωρίς αναφορά στο όνομα των εταιρειών, οι οποίος με αυτό τον τρόπο κάνουν…δημόσιες σχέσεις, ήταν αυτή του πρώην ηγετικού στελέχους του “εκσυγχρονιστικού”  ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου.

Ο κ. Τσουκάτος, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για την υπόθεση Siemens με αφορμή το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που έλαβε από την εταιρεία, το 1999.

Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της απολογίας του: Επιβεβαίωσε χρηματοδότηση 16 δις δρχ. το 2000 όταν όμως κλήθηκε να κατονομάσει τις εταιρίες που έδωσαν τα χρήματα δεν το έκανε.  «Υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν» ανέφερε συμπληρώνοντας πως η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική.

ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Ο κ. Τσουκάτος, επανέλαβε ότι τα χρήματα δεν μπήκαν στην τσέπη του, αλλά ολόκληρο το ποσό μεταφέρθηκε στα ταμεία του κόμματος.

Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε πως η πρώτη επαφή που είχε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση, Μιχάλη Χριστοφοράκο ήταν τον Απρίλιο του 1997 υπογραμμίζοντας πως συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δυο το 1999. Στις επίμαχες συναντήσεις , είπε, ο κ. Χριστοφοράκος του ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης. «Είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό  κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση» τόνισε ο κατηγορούμενος ο οποίος υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν είχε σχέση με την επίδικη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. «Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κ.λπ. (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» τόνισε.

Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «τα χρήματα κατατέθηκαν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν». Ερωτηθείς για το εάν γνώριζε ο Κώστας Σημίτης για τα χρήματα απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν  ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Εισαγγελέας: Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος:  Βεβαίως:

– Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.

-Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ.Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα.  Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Ο κ.Τσουκάτος είπε ότι ενημέρωσε (μέσω συνεργατών τους)  όταν προέκυψε το θέμα τους κ.κ. Σημίτη και Γ.Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση: “Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν  μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας.  Ο κ. Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει”.

“Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος”.
SHARE