Η αμερικάνικη ΟΝΕΧ μετά τη Σύρο, βάζει πλώρη για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα

 

Επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, μετά τη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σύρου, έκανε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards με φάκελο που κατέθεσε στην κυβέρνηση.

Η πρόταση εκφράστηκε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα, το πρωί του Σαββάτου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο κ. Ξενοκώστας διευκρίνισε πως η επιστολή ενδιαφέροντος για τον Σκαραμαγκά αφορά τόσο το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Στην Ελευσίνα, τυχόν εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας εξυγίανσης.

Η ONEX έχει ήδη δρομολογήσει την απόκτηση και του Νεώριου Σύρου, όπου στα τέλη Αυγούστου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Ξενοκώστα και υποσχέθηκε ότι η ναυπηγική μονάδα σύντομα θα γίνει ραχοκοκαλιά της κυκλαδίτικης οικονομίας.

«Υπέροχο να βλέπουμε ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διπλωματικοί κύκλοι, χαρακτηρίζουν την επένδυση ως στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, ειδικά σε ότι αφορά τον στρατιωτικό τομέα καθώς αποκτούν ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μπορεί να βασιστεί τόσο η βάση στη Σούδα όσο ο 6ος Στόλος γενικότερα.

SHARE