Hellenic Bankers Association – UK: Υπονομεύει την ανάπτυξη το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο

 

Ενδιαφέρουσα για τον τραπεζικό – και όχι μόνο – κόσμο η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, με θέμα «Understanding and Managing Director Risks». Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με την υποστήριξη της MATRIX Broker at Lloyd’s.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του HBAUK κ. Αντ. Ντατζόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Stephen Cooper, Πρόεδρος και ιδρυτής του Fourth Insurance Office.

Στο πάνελ συμμετείχαν η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Κων/νος Μποτόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, ο κ. Martin Campbell, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών λύσεων αντασφάλισης, ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Blair Buchanan, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό, με εύστοχο τρόπο, τις προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με την άμεση, ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο έργο τους, αναδεικνύοντας τρεις βασικές συνιστώσες: α) τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου β) το ζήτημα της υπερ-ρύθμισης και γ) την αναγκαιότητα της ασφάλισης έναντι κινδύνων που προέρχονται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από ενδογενείς του τραπεζικού τομέα.

Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που αναπτύχθηκε, οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέδειξαν:

§  το ρόλο των τραπεζικών στελεχών ως προς τη σημασία υιοθέτησης υπεύθυνων πρακτικών και ανάληψης ευθυνών.

§  την ανάγκη εναρμονισμένων πρακτικών στον τομέα των ασφαλίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας ειδική αναφορά στα σύγχρονα «εργαλεία» ασφάλισης ευθύνης στελεχών για την αποτελεσματική προστασία των στελεχών -D&O (Directors and Officers Liability), ώστε να μπορούν να επιτελέσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

§  τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης και της αξιοπιστίας και του κύρους των τραπεζικών συστημάτων.

§  την ανάγκη κατανόησης και προφύλαξης από επιθέσεις και παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο.

Η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε πως η εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των τραπεζικών κινδύνων θα έπρεπε να αναζητάται πέρα από το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι ήδη αρκετά πλήρες στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τα στελέχη των τραπεζών θα έπρεπε να εστιάζουν στο να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Ο κ. Κων/νος Μποτόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη, αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην εξέλιξη του νομικού πλαισίου των τραπεζών επισημαίνοντας ωστόσο, την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αυτών.

Ο κ. Martin Campbell, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών λύσεων αντασφάλισης υποστήριξε ότι η φήμη ενός τραπεζικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας και μίλησε για πρόληψη και διαχείριση ρίσκου, καθώς η ρήξη σε επίπεδο αξιοπιστίας συνήθως είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποκλοπής και διαρροής στις βάσεις δεδομένων η ανάκτηση της φήμης είναι εφικτή αρκεί η τράπεζα να διαθέτει επαρκή κεφάλαια ασφάλισης.

Ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως υπάρχει υψηλός ρυθμιστικός κίνδυνος που πρέπει τα τραπεζικά ιδρύματα να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Και επιπλέον, δήλωσε ότι η έκθεση σε δικαστικό κίνδυνο των επικεφαλής αυξάνεται συνεχώς δυσχεραίνοντας την προσέλκυση στελεχών με τα κατάλληλα προσόντα.

Ο κ. Blair Buchanan, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, μιλώντας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τόνισε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη. Κυρίως, γιατί hackers υπάρχουν πλέον σε οικουμενικό επίπεδο και «μπορούν να “χτυπήσουν” από παντού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το 90% των περιπτώσεων παραβίασης στον κυβερνοχώρο πραγματοποιείται εκ των έσω.

Hellenic Bankers Association – UK

Η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα που εδρεύουν στο Λονδίνο. Σήμερα η Ένωση αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη και ακόλουθους κατά κύριο λόγο στο City του Λονδίνου και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη συμμετοχή να αντανακλά τον πλέον υψηλό επαγγελματισμό, υποδειγματική εταιρική υπηκοότητα και εργασιακή δεοντολογία.

Η Ένωση, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης για τους Έλληνες του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιδιώκει να προσφέρει ενεργά μια δίοδο για διεθνικές οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε θέματα που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο σε διεθνές επίπεδο αλλά και την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Η σταθερή ανάπτυξη και η επιτυχημένη δραστηριότητα της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της ως φορέα προσέλκυσης και διασύνδεσης μεταξύ του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου και της ελληνικής/κυπριακής πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιτυχημένες επίσημες εκδηλώσεις της Ένωσης φιλοξένησαν κορυφαίες επιχειρηματικές, οικονομικές και πολιτικές προσωπικότητες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο για θέματα που αφορούν κυρίως την ελληνική και την κυπριακή οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

www.hellenicbankers.org.uk

Σχετικά με την Matrix Broker at Lloyds

Η MATRIX Broker at Lloyds έχει ηγετική θέση στον κλάδο ασφαλιστικής μεσιτείας και διαχείρισης ρίσκου σε πολλές διεθνείς αγορές, με γραφεία σε 5 πόλεις και εκτεταμένο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών σε 20 χώρες. Η συνεχής κερδοφορία, η ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ο μηδενικός δανεισμός της δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσεται διαρκώς και να επεκτείνεται σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέροντας προηγμένες λύσεις διαχείρισης κεφαλαίου και ρίσκου, αναλογιστικά μοντέλα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Υιοθετώντας κορυφαίες πρακτικές διαφάνειας και διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης, η MATRIX Broker at Lloyds αναγνωρίζεται ως κορυφαία εταιρεία από πλευράς καινοτομίας, δημιουργικότητας, γνώσης της αγοράς και ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών της.

SHARE