ΠΑΠΑΣ – ΈΚΠΛΗΞΗ! Ο Αργεντίνος καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

papasΟ Αργεντίνος καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είναι ο Πάπας Φραγκίσκος ο A’. Πρόκειται για  την πρώτη φορά στην ιστορία, που ο Ποντίφικας κατάγεται από τη Λατική Αμερική.

Οι κόκκινες κουρτίνες άνοιξαν στο κεντρικό μπαλκόνι, που ονομάζεται «Loggia of the Blessings» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κι ο επικεφαλής του Κονκλαβίου ανήγγελλε το «Habemus Papam». Το όνομα που επέλεξε ο νέος Πάπας, είναι Φραγκίσκος ο A’.

Ο 76χρονος Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο είναι ο νέος πνευματικός πατέρας των σχεδόν 1,2 δισεκομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο . Πρόκειται για τον  266ο Πάπα, ο οποίος αναλαμβάνει  καθήκοντα μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’.

Ο Λευκός καπνός βγήκε από την Καπέλα Σιστίνα λίγο μετά τις 8, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

 

 

«Αδελφοί, αδελφές, καλησπέρα» ήταν τα πρώτα του λόγια απευθυνόμενος από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προς τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν τον νέο Πάπα. Το «buonassera» του Πάπα Φραγκίσκου Α’ ήταν και ένα πρώτο δείγμα, ενός πιο μοντέρνου και πιο «ανθρώπινου» Ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την αμερικανική ήπειρο. Θεωρείται πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Προερχόμενος από το Τάγμα των Ισουητών υπήρξε από τους αυστηρών αρχών καρδινάλιους. Είναι κάθετος στο ζήτημα των αμβλώσεων και της αντισύλληψης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ

Είνα ιένας ταπεινός άνθρωπος που όσο ήταν καρδινάλιος στο Μπουένος Αϊρες συχνά έπαιρνε το λεωφορείο και συνήθιζε να μαγειρεύει μόνος του το φαγητό του.

Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει αρκετούς καρδιναλίους για «υποκρισία» και του άρεσε να τους υπενθυμίζει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλυνε λεπρούς και συνέφαγε με πόρνες. Ο ίδιος συχνά επισκεπτόταν τις παραγκουπόλεις του Μπουένος Αϊρες.

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Ο πρώτος λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που τίθεται επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣτ’.

Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας» είπε.

Η εκλογή του καρδιναλίου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο απηχεί και τη δημογραφική αλλαγή στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: υπάρχουν 200 εκατ. περισσότεροι πιστοί καθολικοί στη Λατινική Αμερική απ’ ό,τι στην Ευρώπη, σχολίασαν οι New York Times.

SHARE