Guardian: Ο Γιάννης Μουζάλας δεν προώθησε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian σημειώνει παρεμβάσεις και αποτυχίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει έναν διαφορετικό υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στη θητεία του ως υπουργός Μετανάστευσης, ο Γιάννης Μουζάλας δεν προώθησε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους «ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μουζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Αγκυρα. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Εχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη – σε εθνικό και διεθνές επίπεδο – σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων».

«Οταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Οταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπών και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», επισημαίνουν ακόμα.

Επίσης, αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα μετά από εκτενές αναφορές τόσο από ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις αλλά και μετά από έρευνα της βρετανικής εφημερίδας.

«Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ – όπως και άλλοι οργανισμοί – έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγει το άρθρο του Guardian.

SHARE