Τελ Αβίβ: Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε παρουσία κορυφαίων Ελλήνων και Ισραηλινών υπουργών και αξιωματούχων και με συμμετοχή πλέον των 200 πρωτοπόρων και διακεκριμένων Ισραηλινών επιχειρηματιών, η πρώτη εκδήλωση του νεοιδρυθέντος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ.

Οι Υπουργοί και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά τη σύντομη παραμονή τους στο Ισραήλ πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με ισραηλινούς επιχειρηματίες, οι οποίες οργανώθηκαν από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ.

Σε χαιρετισμό του ο Προέδρος του Ισραήλ, κ Reuven Rivlin τόνισε, ότι η δημιουργία του Επιμελητηρίου θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μας σε πολλούς τομείς. Ακόμα ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σάμπυ Μιωνή για την διαρκή υποστήριξή του προς το Ισραήλ και τη συμβολή του στη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Στόχος της εκδήλωσης με κεντρική ομιλήτρια την κα Anne-Laure Kiechel, σύμβουλο του Ελληνικού Κράτους εκπροσωπώντας την τράπεζα Rothschild, ήταν η παρουσίαση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών σε διαφορετικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας προς την Ισραηλινή επιχειρηματική κοινότητα.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ.  Αλέξης Χαρίτσης, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Τσίπρας, όπως επίσης και ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ, κ. Κώστας Μπίκας, οι οποίοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και την αποστολή του Ισραηλινό-Ελληνικού Επιμελητηρίου να γίνει κοινωνός και αρωγός στην περαιτέρω θεμελίωση των εξαιρετικά γοργά αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων.

Ο Σάμπυ Μιωνής, Πρόεδρος του Ισραηλινο- Ελληνικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε μια γειτονική χώρα με κοινές αξίες είναι ευνοϊκή και ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει στο πρόσωπο των Ισραηλινών επιχειρηματιών πιστούς φίλους που θα συνδράμουν στο ταξίδι της προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και στις θεσμικές παρεμβάσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο την οικονομία της γνώσης, την έρευνα, την καινοτομία και την βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση των συνεργειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μεγάλους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές».

Ο κ. Νίκος Παππάς παρουσίασε με στοιχεία την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, εξηγώντας ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια νέα εποχή». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων δικτύων, τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, εμπορικών. Επενδύουμε σε καινοτόμες προσπάθειες και νέες τεχνολογίες, ακόμη και στις διαστημικές, καθώς μόλις προχθές παρουσιάσαμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Επενδύουμε επίσης, στην ομορφιά και την ιστορία της χώρας, δίνοντας κίνητρα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σημείωσε ακόμα ότι «οι δύο μας χώρες, η Ελλάδα και το Ισραήλ, εργάζονται από κοινού για την ευημερία των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια προσπάθεια που συμμετέχει και η Κύπρος», ενώ αναφέρθηκε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη σημασία της για την περιοχή. Κάλεσε δε, τα μέλη του Επιμελητηρίου να συμμετάσχουν σε αυτή, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Θεσσαλονίκη πάνε πολύ πίσω».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ,διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, , υπογράμμισε πως «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ είναι εξαιρετικές και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και σε συνεργασίες στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Είναι κάτι που επιδιώκουμε και προσδοκούμε και οι δύο πλευρές, και είμαι σίγουρος πως θα το καταφέρουμε».

(Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας,Νίκος Παππάς,Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής – Yuval Steinitz, Minister of National Infrastructure, Energy and Water Resources, Γιώργος Τσίπρας, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Σάμπυ Μιωνής, Πρόεδρος του Ισραηλινο- Ελληνικού Επιμελητηρίου)

(Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας,Σάμπυ Μιωνής, Πρόεδρος του Ισραηλινο- Ελληνικού Επιμελητηρίου, Νίκος Παππάς,Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Τσίπρας, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κώστας Μπίκας,Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ)

(Κώστας Μπίκας,Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ, Anne-Laure Kiechel, σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους εκπροσωπώντας την τράπεζα Rothschild, Σάμπυ Μιωνής, Πρόεδρος του Ισραηλινο- Ελληνικού Επιμελητηρίου)


(Νίκος Παππάς,Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής – Ayoob Kara, Minister of Communications)

(Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας,Νίκος Παππάς,Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής – Yuval Steinitz, Minister of National Infrastructure, Energy and Water Resources)

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ισραήλ, κου Reuven Rivlin

Με μεγάλη μου χαρά απευθύνω τους θερμότερούς μου χαιρετισμούς με την ευκαιρία της πρώτης εκδήλωσης του νεοιδρυθέντος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας.
Όπως διαπίστωσα προσωπικά κατά την αξέχαστη πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, η φιλία και συνεργασία μεταξύ των δυο λαών μας είναι εντυπωσιακή.
Είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία του Επιμελητηρίου θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μας σε πολλούς τομείς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Σάμπυ Μιωνή για την διαρκή υποστήριξή του προς το Ισραήλ και τη συμβολή του στη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Με εκτίμηση
Reuven (Ruvi) Rivlin

Ομιλία του Προέδρου του Ισραηλινο- Ελληνικού Επιμελητηρίου , κου Σάμπυ Μιωνή 

Υπουργέ Επικοινωνίας (Τύπου) του κράτους τους Ισραήλ, κύριε Ayoob Kara

Υπουργέ Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Ελλάδας, κύριε Νίκο Παππά

Υπουργέ Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, δόκτωρ Yuval Steinitz

Υπουργέ Αναπληρωτή Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, κύριε Αλέξη Χαρίτση

Επικεφαλής του Οικονομικού  Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κύριε Γιώργο Τσίπρα

Εξοχότατε πρέσβη της Ελλάδας, κύριε Κώστα Μπίκα

Αξιότιμη κυρία Anne Laure Kieschel,

Αγαπητοί, εταίροι και χορηγοί της σημερινής μας εκδήλωσης

Κυρίες και κύριοι

Από τη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, με θέα στη Μεσόγειο, όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται πολύ περισσότερα από αυτά τα γαλανά νερά. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μακρά ιστορική παρουσία και η κουλτούρα των δύο λαών συνέβαλε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο λαοί μας γιορτάζουμε τη ζωή όταν ευχόμαστε  “lechaim” και «στην υγειά μας».

Το κράτος του Ισραήλ ετοιμάζεται να γιορτάσει την 70η επέτειό της ίδρυσής του. Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η χώρα έχει επιτύχει αυτό που ο όλοι θεωρούσαν ανέφικτο. Το μικρό και όμορφο  Ισραήλ έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τον εβραϊκό λαό και, πέρα από αυτό, ένα δημοκρατικό καταφύγιο στη ζούγκλα της Μέσης Ανατολής. Όπως είπε κάποτε ο αείμηστος  Σιμόν Πέρες (ο Θεός να ευλογεί τη μνήμη του), η μεγαλύτερη συμβολή του Εβραϊκού λαού στον κόσμο είναι η δυσαρέσκεια. Αυτή ακριβώς η αδυναμία του Εβραϊκού λαού να μείνει εύκολα ικανοποιημένος έχει καταστήσει το Ισραήλ ηγέτιδα δύναμη στην τεχνολογία και την εκπαίδευση, μια χώρα όπου όλοι αναζητούν τη νέα ιδέα, μια ιδέα που θα προωθήσει και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε. Τα τελευταία 15 χρόνια το Ισραήλ απολαμβάνει μοναδική οικονομική ανάπτυξη, ενώ ισραηλινές επιχειρήσεις  και κεφάλαια αναζητούν νέες ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο για. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 3.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις στο Ισραήλ που διερευνούν νέα σύνορα και προχωρούν σε νέες ανακαλύψεις.

Η Ελλάδα σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, έχει ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα από οδυνηρές θυσίες και σκληρή δουλειά και εξελίσσεται σε χώρα των ευκαιριών.  Ευκαιριών, που βρίσκονται τόσο κοντά στο Ισραήλ που δεν μπορείτε να τις αγνοήσετε. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 650.000 Ισραηλινοί απολαμβάνουν τη μοναδική και απαράμιλλη ομορφιά της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Όμως, υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι θησαυροί στην ελληνική κοινωνία που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά μορφωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και υψηλή ποιότητα προϊόντων και επιχειρήσεων με δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως εξαιτίας των πρόσφατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με βάση το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες που βλέπουμε σε πολλούς τομείς, από την υψηλή τεχνολογία έως τη γεωργία και από την ιατρική μέχρι τις υπηρεσίες, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται φίλους και μπορεί να είναι βέβαιη ότι το Ισραήλ αποτελεί έναν πιστό και αφοσιωμένο φίλο. Η αφοσίωση άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές αρετές του εβραϊκού πολιτισμού.

Η σημερινή παρουσία τόσων αξιότιμων υπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και από τις δύο χώρες αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσης και των δύο κυβερνήσεων για οικοδόμηση μιας ισχυρής και μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης. Η ζεστή και ενθουσιώδης συμμετοχή τόσων ισραηλινών επιχειρηματιών, επιβεβαιώνει το λαμπρό μέλλον που έχουμε μπροστά μας. Τέλος οφείλω να ευχαριστήσω την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ καθώς και τους χορηγούς μας που πίστεψαν και υποστήριξαν την αποστολή μας και την αποψινή μας εκδήλωση. Δεν θα μπορούσαμε να το φθάσουμε μέχρι εδώ χωρίς εσάς και για το λόγο αυτό σας ευχαριστώ άλλη μια φορά.

Θα ήθελα να κλείσω σε μια προσωπική σκέψη. Η παρουσία μου εδώ απόψε, επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, είναι για εμένα ένα δώρο Θεού. Σαν παιδί, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα σε μια εποχή που οι δύο χώρες μας δεν είχαν καν διπλωματικές σχέσεις, ονειρευόμουν την ημέρα που το Ισραήλ και η Ελλάδα θα γίνουν φίλοι. Σήμερα αισθάνομαι σαν ένα παιδί του οποίου οι γονείς είχαν απομακρυνθεί ο ένας απ’ τον άλλο και αποφάσισαν να παντρευτούν. Θεωρώ τιμή μου το ότι  συνέβαλα σε αυτή τη σχέση μέσω του ακτιβισμού μου και ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω την επιχειρηματική μου εμπειρία για να βοηθήσω να εξελιχθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ισραήλ- Ελλάδας  στην ισραηλινή πύλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω τον δεσμό μεταξύ των δύο χωρών.

Απευθύνω ξανά ένα θερμό καλωσόρισμα σε όλους σας. Η παλίρροια της Μεσογείου είναι τώρα ψηλά, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πιο κοντά από ποτέ, σε τόσα πολλά επίπεδα και υπάρχουν σήμερα πολλές και μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για να αδράξετε, να διερευνήσετε και να αξιοποιήσετε.

Σας ευχαριστώ