Γεύμα Μέρκελ με επιχειρηματίες – Τι είπε για τράπεζες, φορολογία- Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις

Φιλική, με αμεσότητα, απλή και με βαθιά γνώση των πραγμάτων για την Ελλάδα εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά το γεύμα που είχε σήμερα με κορυφαίους επιχειρηματίες του τόπου.

Ειδικότερα, στο γεύμα που διοργανώθηκε από το Γερμανό πρέσβη για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Νικόλαος Καραμούζης (Ελληνική Ένωση Τραπεζών),Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos Group) ,Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean Airlines),  Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) και Μελίνα Τραυλού (ναυτιλία).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο του γεύματος συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα και την Ευρώπη.

Ειδική αναφορά έγινε στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες όπως είπε η κα. Μέρκελ έχουν “θέματα” αλλά “βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια” και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Eurobank ως προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού χαρακτήρα και εξυγίανσης.

Χαρακτηριστικά τόνισε «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο λαμβάνονται πρωτοβουλίες που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το deal που έχει ανακοινώσει η Eurobank, μία ελληνική ιδιωτική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση κεφαλαίων αλλά και του ιδιωτικού της χαρακτήρα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα τελούν υπό το βάρος των προβληματικών δανείων και το μείζον αυτό ζήτημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τράπεζες και όταν και όπου χρειαστεί παρεμβαίνει θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Ως προς τη φορολογία η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί, αλλά είναι αντίθετη σε φορολογικές και άλλες παροχές εις βάρος του πλεονάσματος, διότι όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα που παραμένει “ευαίσθητη”.

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κατά την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, παρότι έχει υπάρξει γενικότερη πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη η κα. Μέρκελ τόνισε ότι η  Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος.

Αναφορικά με την Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της κοινής άμυνας και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διολισθήσει σε πολιτικές λαϊκισμού, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Γεύμα εργασίας Μέρκελ – Τσίπρα με κορυφαίους επιχειρηματίες

SHARE