Γερμανία: Μια “συναρπαστική Κυριακή” για κυβέρνηση Μέρκελ – Σουλτς

 

CDU/CDS και SPD σκοπεύουν σήμερα να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση για ένα νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, αν και κάποιοι πολιτικοί εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση Δευτέρα ή Τρίτη.

«Μαζευόμαστε ξανά σήμερα για τον αποφασιστικό γύρο διαπραγματεύσεων. Δεν είναι ακόμα εφικτό να πούμε πόσο θα κρατήσουν. Κάναμε καλή δουλειά χθες, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ο συνασπισμός παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Αν θα καταλήξουμε θα μπορούμε να το πούμε όμως από αύριο πλέον. Απαιτούνται περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η Κυριακή θα είναι συναρπαστική», δήλωσε από την πλευρά του ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU)στον Τύπο μετά τις ενδεκάωρες χθεσινοβραδυνές συζητήσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο. Ο κ. Γκρόσε-Μπέμερ έκανε τη δήλωση εξ ονόματος και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Όμως ακόμα και αν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τον τελικό λόγο θα έχει η βάση του SPD, αφού τα 440.000 μέλη του θα ψηφίσουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία – η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις βδομάδες – εάν συμφωνούν ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος σχεδόν ο ένας στους δύο Σοσιαλδημοκράτες αντιπροσώπους ψήφισε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων, ενώ ως γνωστόν μέρος της αριστερής πτέρυγας και η νεολαία του κόμματος τάσσονται αναφανδόν κατά του νέου μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το SPD καταγράφει νέα ιστορική μείωση των ποσοστών του. Συνεπώς, η έκβαση της ψηφοφορίας είναι αβέβαιη, όπως σημειώνει η έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου («Die Zeit»), διότι η δυσαρέσκεια των μελών του SPD για την ακολουθηθείσα πολιτική κατά την τελευταία τετραετία είναι μεγάλη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Κέβιν Κιούνερτ, ο χαρισματικός 28χρονος πρόεδρος της νεολαίας (Jusos) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), επανέλαβε σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL» την απόλυτη άρνησή του να υπερψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU): «Δεν θα υπάρξει συγκατάθεση εκ μέρους μας. Η νεολαία του κόμματος απορρίπτει τον μεγάλο συνασπισμό για πολύ βασικούς λόγους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν υπήρξαν καθόλου φιλόδοξες, όπως άλλωστε και η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών».

SHARE