Γεννηματά: Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων- ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μετέτρεψαν τη διαδικασία σε χαρτοπαίγνιο

Επίθεσης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνοντας πως πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση μετατρέπουν την κορυφαία θεσμική διαδικασία σε χαρτοπαίγνιο.

«Παίζεται ένα κρυφτό πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις. Ακούμε για μπλόφες και τζόγους. Δυστυχώς δεν πρόκειται για διάλογο πολιτικής επιθεώρησης ούτε χαρτοπαικτικής λέσχης. Είναι η οδυνηρή σκηνοθεσία της συνταγματικής αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η Βουλή λειτουργεί με θεσμικές ακροβασίες και με πρόθυμους – βολικούς βουλευτές. Η πλειοψηφία επιβιώνει με υπολείμματα της δεξιάς και γνωστούς γυρολόγους. Αυτό δημιουργεί αποστροφή στους πολίτες και οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι ακροδεξιοί. Ο πρωθυπουργός είναι ο αρχιτέκτονας του πολιτικού και κοινοβουλευτικού ευτελισμού» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Η κυβέρνηση κλωσούσε την αναθεώρηση επί 3 χρόνια. Το βλέμμα το έχει στραμμένο στις εκλογές και την ήττα που έρχεται. Αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε και δεν τόλμησε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση».

Απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Το παιχνίδι της τεχνικής πόλωσης το παίζει και η ΝΔ. Την άνοιξη υπονόμευσε τις πρωτοβουλίες μας για συναίνεση. Σήμερα με εντυπωσιακή κωλοτούμπα ζήτησε την αναθεώρηση των περισσότερων άρθρων».

«Δεν θα γίνει η αναθεώρηση παιχνίδι για λίγους. Ούτε σε αυτή την Βουλή που έχει απολέσει μεγάλο μέρος της νομιμοποίησής της ούτε η επόμενη. Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας η αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μιας μόνο δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει εν λευκώ εντολή για αναθεώρηση και θα κάνουμε ότι αναλογεί στην πολιτική ισχύ μας για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και ράψουν το σύνταγμα στα μέτρα τους. Καμία διάταξη με 180 ψήφους» είπε.

Αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας είπε «άλλαξε πάλι θέσεις ο πρωθυπουργός. Ίσως μετά την γενική κατακραυγή, άλλωστε έχει τις πολιτικές κωλοτούμπες στην ημερήσια διάταξη».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις σημαντικές προτάσεις που έκανε το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

-Το άρθρο 16 πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση μη κρατικών -μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ «για να μη συνεχίζουμε να χάνουμε ανθρώπινο δυναμικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί ισχυρά και εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια.

– Τη διατύπωση διάταξης για τον σεβασμό και τη προστασία κάθε ατομικής διάκρισης και προσανατολισμού.

– Την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για να σταματήσουν οι επιδοματικές πολιτικές και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος.

– Τη διατύπωση ερμηνευτικής δήλωσης ότι η ρύθμιση για επικρατούσα θρησκεία δεν επιδρά στη έκφραση της θρησκευτικής ελευθερίας.

– Την κατοχύρωση της αυτοτέλειας τον ΟΤΑ.

«Στεκόμαστε, λοιπόν, απέναντι στο συνταγματικό λαϊκισμό», ανέφερε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε: «Απέναντι στις πρόχειρες λύσεις. Στις τοξικές συνταγές. Στον ανέξοδο ακτιβισμό. Σε κάθε εξω-θεσμική παρέμβαση που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων αντι-δημοκρατικών στοιχείων.

Με τις προτάσεις μας ανακόπτουμε την υποβάθμιση του κύρους των θεσμών, αξιώνουμε την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου, διεκδικούμε την ανοικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, στοχεύουμε στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας, διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδιάζουμε μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας».

Θέλουμε, κατέληξε η κ. Γεννηματά «ένα νέο Κράτος, αποκεντρωμένο, σύγχρονο, εξωστρεφές. Κόντρα σε όσους ναρκοθετούν την πορεία μας προς το αύριο, θα επιμείνουμε στο δρόμο της προόδου και της αλλαγής».

SHARE