Γαλλικές φρεγάτες: Η Γαλλία διαψεύδει, ο Φ.Κουβέλης επιμένει – Σήμερα συνέντευξη Καμμένου για εξοπλιστικά

Με ενδιαφέρον, μετά το αλαλούμ με τις γαλλικές φρεγάτες,  αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσία επιτελαρχών από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπόθεση μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου Fremm από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, παρά τις γαλλικές διαψεύσεις αλλά και τις αποστάσεις που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξακολουθεί να είναι θέμα στο οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης επιμένει.

Ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ. Αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Σύμφωνα με με το ρεπορτάζ του Σκάι πληροφορίες, από το περιβάλλον του κ.Κουβέλη, λένε πως «η διαδικασία προχωράει κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα». Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει γαλλική πρόταση για αγορά 2+2 υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου [email protected], σε χρονικό ορίζοντα μετά το 2021. Η ελληνική πλευρά ζητά την κατασκευή ορισμένων εκ των φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Επίσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, θα επαναληφθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τις επόμενες 48 ώρες ώστε να υπάρξει κατάληξη και για τη συμφωνία αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει ή να ενεργοποιήσει τη συμφωνία εντός έξι ημερών, ενώ υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ύψος της αναβάθμισης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το αγκάθι της πρώτης δόσης, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τελικά δεν αφορά στην Ελλάδα η χρηματική βοήθεια που θα δώσουν οι ΗΠΑ σε χώρες που εμπλέκονται στη Μεσόγειο.

 Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, έχει επανειλημμένα μιλήσει για επικείμενη μίσθωση των δύο πλοίων, αναφέροντας μάλιστα στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής πως είχε προηγηθεί «ολόκληρη διαδικασία» για να υπάρξει συμφωνία, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωνε… άγνοια.  Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών τύπου FREMM στη χώρα μας.

Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «παντελώς ανεδαφικές». Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με την θέση του γαλλικού ΥΕΘΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τυχόν παραχώρηση των φρεγατών θα μείωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «La Tribune», η κ. Παρλί είπε, ερωτηθείσα σχετικά, ότι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό της Γαλλίας δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η Γαλλία έχει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η χώρα μας από τις οποίες τις τρεις έχει διαθέσει στο Μαρόκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία γράφει ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

ΝΔ για τις φρεγάτες: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός ακόμη και στα αμυντικά θέματα

SHARE