ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γ. Σακελλαρίδης: Οχι κομματικές διοικήσεις στις τράπεζες – Κανένα πρόβλημα με Γ. Στουρνάρα

sakellaridis

Τις πρώτες κινήσεις και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα υπάρξει πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου σε όλες τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. “Σκοπός μας να υπάρχει διαβούλευση με ιδιώτες και να μην πειραχτεί η μετοχική αξία των τραπεζών”, είπε και πρόσθεσε πως δεν θα μπουν κομματικές διοικήσεις στις τράπεζες. “Τις επιτυχημένες διοικήσεις δεν θα τις αντικαταστήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα. “Κριτική έχει γίνει για τις προεκλογικές του παρεμβάσεις, θέλω να πιστεύω πως δεν θα τις ξανακούσουμε. Θέλουμε να έχουμε συνεργασία με τους θεσμούς όπως η ΤτΕ, ώστε να προωθούνται τα κοινά συμφέροντα”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, η παρέμβαση Ομπάμα έδειξε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας. “Αυτή η πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν θα πάει σε ρεαλιστική βάση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε αιθεροβάμονες”, σημείωσε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Για τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πλάνο του να γίνουν μεταρρυθμίσεις και τομές, οι οποίες θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. “Τόσα χρόνια στην Ελλάδα κάναμε τα στραβά μάτια σε διαφθορά στο Δημόσιο, διαπλοκή, φοροδιαφυγή. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Η νέα κυβέρνηση διαθέτει νηφαλιότητα να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή. Θέλουμε να προωθήσουμε σημαντικές τομές”, είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανησυχίας που προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης περί “παγώματος” μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως του ΟΛΠ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛ.ΠΕ. κ.ο.κ., ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αξιοποιήσει και να υπερασπιστεί τον δημόσιο πλούτο. “Η πολιτική ξεπουλήματος δεν προσφέρει τίποτα στην ελληνική οικονομία. Διαφωνούμε με μια ευρύτατη πολιτική εκχώρησης”. Και συμπλήρωσε: ” Το πρόγραμμά μας δεν περιέχει κάτι για ιδιωτικοποιήσεις…Δεν είναι επένδυση η ιδιωτικοποίηση, δεν είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη, είναι μεταφορά ιδιοκτησίας… Πιστεύουμε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα μεταφέρουν τεχνογνωσία στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός ότι δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε βασικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον του ιδιωτικού τομέα”.

Σε ό,τι αφορά την παράταση, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι δεν υφίσταται παράταση του προγράμματος που εφαρμοζόταν έως τώρα. Όπως είπε, “κι ο λαός έχει απορρίψει αυτό το προβληματικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα ώστε να έρθουμε σε συμφωνία που θα μπορούν να σταματήσουν αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα εύλογο διάστημα για να τελειώσει η διαπραγμάτευση”.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Για το χρέος ανέφερε πως δεν θα γίνουν μονομερείς πράξεις. “Θέλουμε μέσα στη νέα συμφωνία που θα κάνουμε με τα νέα χαρακτηριστικά, να προωθήσουμε την ανάπτυξη”.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα δανεικά, είπε πως υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει σίγουρα μια νέα χρηματοδότηση για ένα new deal, δηλαδή χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος και νέο προσανατολισμό του ΕΣΠΑ.

ΓΙΑ ΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ

Για τις επιχειρήσεις ανέφερε πως η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων είναι η πρώτη προτεραιότητα, ώστε να δοθεί ανάσα και να μπορούν να πληρώνουν μισθούς και υποχρεώσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως θα γίνει αύξηση του κατώτερου μισθού.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠτΔ

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σκέψεις για Αβραμόπουλο και ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία πρόταση στον Κώστα Καραμανλή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Τέλος για την “παράδοξη”, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Σακελλαρίδης Για ΑΝΕΛ: Άδικη η κριτική από την πλευρά της Ευρώπης. Υπάρχουν στερεότυπα προσώπων και κομμάτων. Είμαι αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξουν ταυτίσεις και σε θέματα που φαίνεται ότι, ατή τη στιγμή, υπάρχουν αντιρρήσεις και διαφωνίες.

SHARE