Γ. Περιστέρης -ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : 4-5 δισ κόστισε η καθυστέρηση διασύνδεσης της Κρήτης

Σκληρή κριτική στις καθυστερήσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αλλά και τις αποφάσεις για το θεσμικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της αποθήκευσης ενέργειας άσκησε σήμερα ο ισχυρός άνδρας της Τέρνα Ενεργειακή Γ. Περιστέρης, στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

«Εμείς προσπαθούμε για την ανάπτυξη και προσπαθούμε να πείσουμε τους φορείς για τη σημασία της ενίσχυσης και προώθησης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγραμμάτων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αλλά και για την επίλυση αγκυλώσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με βάση την αντλησιοταμίευση», υπογράμμισε ο Γεώργιος Περιστέρης.

«Εδώ και μία δεκαετία μιλάμε για αυτά τα θέματα, τα οποία τώρα καθίστανται πιο επίκαιρα, με το πρόβλημα της ανόδου των τιμών του CO2 και της επάρκειας ισχύος της Κρήτης», συμπλήρωσε. Εξαιτίας των προαναφερόμενων καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης, «όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, η ΔEH και οι προμηθευτές ρεύματος αναγκάζονται να κάνουν αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω του CO2».

Κατά τον κ. Περιστέρη, η διασύνδεση της Κρήτης θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 10 χρόνια. Ο ίδιος εκτίμησε πως «το όφελος σήμερα για τους καταναλωτές που πληρώνουν ΥΚΩ θα ήταν της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό που καταβάλλουν είναι πεταμένο στη θάλασσα …» περιέγραψε παραστατικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της πολιτείας να μη γίνει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη, ώστε να υπάρξει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τον κίνδυνο επάρκειας ισχύος που απειλεί την Κρήτη μέχρι την υλοποίηση της διασύνδεσης, και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος, επισήμανε: «Αν η Πολιτεία είχε προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντλησιοταμίευσης, το έργο που έχουμε στο Αμάρι θα ανακούφιζε την κατάσταση. Έχουν υποβληθεί προτάσεις και από κει και πέρα η πολιτεία θα αποφασίσει τι θα κάνει».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Περιστέρης στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» τη στάση της πολιτείας να μην προχωρά στη θέσπιση πλαισίου, από τη στιγμή που έχει στα χέρια της προτάσεις.

Όπως είπε στην Ευρώπη, εδώ και πολλές δεκαετίες, το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας έχει επιλυθεί.

«Σήμερα μάλιστα στην Ευρώπη η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε υδρογόνο και έπειτα σε φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα τώρα ανησυχούμε…», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας λόγω των φυσικών πόρων. Τόνισε δε πως τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως έργα κοινού ενδιαφέροντος.