Φρανς Τίμερμανς: Παιδί του Γιούνκερ ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν

Frans Timmermans
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συμφώνησαν ότι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο κορυφαίος υποψήφιος τους για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Τίμερμανς είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο, όπως και ο Σλοβάκος Μάρος Σεφκοβιτς, ο οποίος όμως σήμερα απέσυρε την υποψηφιότητά του. “Από σήμερα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν έναν ισχυρό κοινό υποψήφιο -τον Φρανς Τίμερμανς”, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ. Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι για την προεκλογική εκστρατεία τους λίγες ημέρες πριν αναδείξει τον δικό του υποψήφιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γράφει το Spiegel.

Ο Τίμερμανς μεγάλωσε στο Παρίσι και έχει ζήσει στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη και στο Χεερλεν της Ολλανδίας και μιλά επτά γλώσσες. Ως πρώτος αντιπρόεδρος του Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο 57χρονος Τίμερμανς είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων και για το κράτος δικαίου. Η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες είχε υποσχεθεί να στηρίξει τον Τίμερμανς πριν από λίγες εβδομάδες.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν ψηφίζεται βέβαια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι κορυφαίοι υποψήφιοι των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων θα έχουν στην ουσία την ευκαιρία να αγωνιστούν για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το φθινόπωρο του 2019 . Ο διάδοχος του Γιουύνκερ χρειάζεται να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των χωρών της ΕΕ αλλά και την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συμμαχίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες ,εκτιμά το Spiegel

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποφασίσει την Πέμπτη στο συνέδριό του στο Ελσίνκι ποιος θα είναι ο δικός του κορυφαίος υποψήφιος: Ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ ή ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξαντερ Στουμπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

SHARE