Φόρο στις συναλλαγές μετοχών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. συζητούν Σολτς-Λεμέρ

Φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, θα παρουσιάσουν σήμερα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Κατά το δημοσίευμα, η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που τελεί ήδη σε ισχύ στη Γαλλία, με βάση το οποίο όλες οι συναλλαγές που αφορούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φορολογούνται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ιδέας όλα τα έσοδα από τον νέο φόρο να διατίθενται στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε επίσης να διατίθεται στον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ε.Ε..

Οι Λεμέρ και Σολτς θέλουν να συζητήσουν την πρόταση αυτή με το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, ενώ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των εσόδων σε όσες χώρες έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τέτοιους φόρους (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα).

Η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν εξάλλου ένα σχέδιο με βάση το οποίο υπολογίζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις χώρες που δεν θα έχουν μεγάλα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, διότι απλούστατα δεν εδρεύουν σε αυτές εταιρείες τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

SHARE