Fitch: Οι προεκλογικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνουν την αβεβαιότητα

The Fitch Ratings logo is seen at their offices at Canary Wharf financial district in London,Britain, March 3, 2016. REUTERS/Reinhard Krause

Έντονες ανησυχίες για τις παροχές που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και για τις επιπτώσεις που θα έχουν τόσο στην πορεία της οικονομίας όσο και στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρει το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί ευρύτερη του αναμενόμενου εκ των αναλυτών της Fitch αντιστροφή της μέχρι τώρα δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας.
Ο οίκος εκτιμά ότι αυτό το νέο πακέτο θα δημιουργήσει έντονη σύγκρουση με τους δανειστές, ενώ θεωρεί ότι δίνεται μόνο και μόνο προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δύναμή του λόγω των εκλογών και να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, με δεδομένο ότι επί τρία χρόνια εφάρμοσε ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας.

Επιπρόσθετα οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι το νέο πακέτο μέτρων ενισχύσει την αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Το κατά πόσον το πακέτο θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη στροφή στην δημοσιονομική στάση θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, και επίσης την σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές, εκτιμά η Fitch.

H ίδια σημειώνει πως είχε προβλέψει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή ως μέρος του διαλόγου της χώρας με τους επίσημους πιστωτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Πράγματι, συνεχίζει η Fitch, στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρξε ήδη εν μέρει αντιστροφή κάποιων μέτρων του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μειώσεων στις συντάξεις με την έγκριση των πιστωτών. Ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε, τονίζει ο οίκος.

Ειδικότερα, η Fitch εκτιμά ότι η άρση της μείωσης του αφορολόγητου θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να διακυβεύουν την δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, σημειώνει η Fitch. Όπως αναφέρει, το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση το 2018, αρκετά πάνω από το στόχο του 3,5%, έχει δημιουργήσει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο αντίκτυπος, προσθέτει, θα εξαρτηθεί επίσης και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για 2,3% φέτος και 2,2% την επόμενη χρονιά.

Η Fitch επισημαίνει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ακόμα ότι σκοπεύει να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2020-2022 στο 2,5% από 3,5%. Στις 16 Μαϊου ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup αναμένει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι πιθανό να αυξηθούν.
Οι συνέπειες είναι ασαφείς, αλλά μια έντονη κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ελληνικά δημόσια οικονομικά.
Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να αρνηθούν την πρόθεση της Ελλάδας για πρόωρη εξόφληση των πιο δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ.
Θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν περαιτέρω εκταμιεύσεις κερδών από τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ για τις αγορές κινητών αξιών, τα οποία υπόκεινται στην τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων.
Τέτοια βήματα δεν θα υπονόμευαν τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών που αντανακλάται στην διττή αναβάθμισή μας της Ελλάδας σε «BB-» / Σταθερό τον Αύγουστο του 2018.
Αλλά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης».