FT: Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κουράστηκε με τον Τσίπρα – H «βασιλεία» του θα λήξει πρόωρα

Ηταν ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις κάλπες του 2015 με τη δέσμευση να καταργήσει τη λιτότητα και να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη αν δεν τα έβρισκε με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Όμως αν οι δημοσκοπήσεις βγουν αληθινές, η «βασιλεία» Τσίπρα θα λήξει πρόωρα, αφού το κόμμα του είναι αντιμέτωπο με την ήττα στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου μήνα.

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα την Τρίτη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερο με 9,5 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα γκάλοπ. Είναι ακριβώς η ίδια διαφορά με τη όπια έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times στο δημοσίευμά τους, η ελληνική μεσαία τάξη, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις μεγάλες αυξήσεις φόρων που ροκάνισαν τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε υπό τον κ. Τσίπρα και τελικά εγκατέλειψαν το κόμμα του, καταστρέφοντας έτσι τις ελπίδες του πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο και να καταφέρει να γίνει ο πρώτος ‘Ελληνας ηγέτης που παραμένει στην εξουσία εξαντλώντας την τετραετία για πρώτη φορά μετά από δυο δεκαετίες.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές», αναφέρει ο Αρης Χατζής, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικός σχολιαστής. «Εχει μείνει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις για να προλάβει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες να καλύψει την απόσταση».

Ως πρωθυπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, αποδείχθηκε ένας πανούργος πραγματιστής, που εγκατέλειψε τελικά μέσα σε λίγους μήνες την πύρινη ρητορική του. Ανέτρεψε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο οι ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σκληρή του (αρχικά) στάση έναντι της Ευρώπης, απέρριψε την πρόταση Βαρουφάκη να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και έκανε στροφή 180° εφαρμόζοντας σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα τελικά βγήκε από το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ που δέχθηκε το 2010.

Παράλληλα, ο 44χρονος πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης διεθνών επαίνων για τη συμφωνία που υπέγραψε με τα Σκόπια για τη μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε Βόρεια Μακεδονία, τερματίζοντας μια διαφωνία 28 ετών που φαινόταν ως απειλή για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Ωστόσο, εξαγρίωσε πολλούς στην πατρίδα του, καθώς απέτυχε να πατάξει τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, για την οποία είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έδιωχνε παραδοσιακά δυνητικούς ξένους επενδυτές.

«Υπό τον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά», αναφέρει ο ιδιοκτήτης μεγάλης ελληνικής εταιρείας. «Αυτό που συνέβη ήταν ότι ότι μια ομάδα γερασμένων επιχειρηματιών, μπλεγμένων στη διαπλοκή, αντικαταστάθηκε από μια άλλη που καλλιέργησε επιτυχώς σχέσεις με το νέο καθεστώς». Και συνεχίζει: «αρκετά μέλη της παλιάς φρουράς πέτυχαν να αποκτήσουν δεσμούς με άτομα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού».

Η ΝΔ από την πλευρά της, έχει θέσει στο επίκεντρο του προγράμματός της τη μείωση των φόρων και την εκμηδένιση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν οι FT, γιος κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, είναι ένας σχετικά άπειρος ηγέτης που τη διετία 2013-2014 υπηρέτησε ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης με εντολή από τους πιστωτές να μειώσει κατά 15.000 τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης έχει δαιμονοποιηθεί από την αριστερά ως ένας νεοφιλελεύθερος πολιτικός αποφασισμένος να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια και να καλέσει ξένους επενδυτές να «λεηλατήσουν τη χώρα μας».

Ο Κώστας Ιορδανίδης, σχολιαστής από τον συντηρητικό χώρο, αναφέρει ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αντίδραση από τους διορισμένους από τη ΣΥΡΙΖΑ ταγούς με θέσεις επιρροής στη δημόσια διοίκηση, τα ρυθμιστικά όργανα και τη δικαιοσύνη.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πολιτικές νάρκες για τους συντηρητικούς», αναφέρει. «Οι υποστηρικτές της θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις και μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πλήγμα από μια εκλογική ήττα θα μετριαστεί από το γεγονός ότι τώρα πια έχει καθιερωθεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε μια δύναμη πιο μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή με σταθερή εκλογική βάση άνω του 20% που ίσως σταθεί ικανή να προσελκύσει συνεργασίες στο μέλλον», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Χατζής.

Ο Τσίπρας, σημειώνει το άρθρο, είναι πιθανόν ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος ακόμα κι αν ηττηθεί στις εκλογές. «Ο ένας λόγος είναι ότι κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη ώστε να αποτελεί πρόκληση για την αλλαγή ηγεσίας», καταλήγει ο κ. Χατζής.